Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Otomobillerde ÖTV’ye esas matrahlar yeniden belirlendi

Otomobillerde ÖTV’ye esas teşkil eden matrahlar, Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında yer alan cumhurbaşkanı kararı ile yeniden belirlendi.

Motor silindir hacmi 1.600 cc’yi geçmeyen araçlarda daha önce 85 bin lira olan özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahı 92 bin liraya çıkarılırken, vergi oranı yüzde 45 olarak kaldı. “ÖTV matrahı 85 bin-130 bin lirayı aşmayan” ibaresi, yeni düzenlemede “92 bin-150 bin lirayı aşmayanlar” olarak değiştirilirken, bu araçlar için ÖTV oranı daha önde de olduğu gibi yüzde 50 olarak uygulanacak. Diğer araçlar için yüzde 80 olan ÖTV oranında bir değişiklik yapılmadı.

Motor silindir hacmi 1.600 cc’yi geçen fakat 2.000 cc’yi geçmeyen ve elektrik motoru da olan ve  elektrik motor gücü 50 kW’ı geçip, motor silindir hacmi 1.800 cc’yi geçmeyen araçlarda 85 bin lira olan ÖTV matrahı, 85 bin liradan 114 bin liraya çıkarıldı. ÖTV oranı ise değişmedi ve yine yüzde 45 olarak uygulanacak.

Eski, kararda “ÖTV vergisi matrahı 85 bin TL’yi aşıp, 135 bin TL’yi aşmayanlar” ibaresi ise yeni düzenlemede ”ÖTV matrahı 114 bin TL’yi aşıp, 170 bin TL’yi aşmayanlar” olarak değiştirilirken, bu kapsama giren araçlar için uygulanacak oran değiştirilmedi, yüzde 50 olarak uygulanmaya devam edilecek. ÖTV matrahı 170 bin liradan yüksek olan araçlarda ise ÖTV oranı daha önce olduğu gibi yüzde 80 olarak uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.