Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gerd Müller – Sonsuzluktaki golcü

Bir insan ne zaman ölür sorusuna, Romalıların eski bir yazıtında şu cevap verilir. “Onu en son anan insan öldüğü zaman…” 

Futbol severlerin 9 numaralı formayla hatırladığı, gol denince ilk akla gelen isim “Gerhard Müller” veya bilinen adıyla Gerd Müller, nam-ı diğer “der bomber (bombacı)” , 15 Ağustos tarihinde hayata gözlerini yumdu.

19 yaşında Bayern Münih’e transfer oldu

Gerd Müller, 3 Kasım 1945’te Almanya’nın Nördlingen şehrinde dünyaya gözlerini açtı. Küçük yaştan itibaren ceza sahası içindeki bitiriciliğiyle herkesi kendisine hayran bıraktı. 13 yaşındayken şehrinin takımı Nördlingen’in 18 yaş altı takımıyla golcülüğünü konuşturdu. Öyle ki zamanının Bayern Münih yöneticileri oyuncuyu, 1964 yılında daha 19 yaşındayken transfer etti. Bu transferin bir anlamı daha vardı. Yıllarca birlikte kupalara ambargo koyacakları genç yıldızlar Franz Beckenbauer ve Sepp Maier ile de takım arkadaşlığının ilk filizlendiği yıldı. Bayern Münih, o yıllarda Bundesliga’nın bir alt liginde mücadele etmekteydi. Fakat muhteşem üçlüsünü bulmuştu. İlk sezonunda Gerd Müller 6 maça çıktı ve 6 kez rakip fileleri havalandırdı.

Gerd Müller-Sepp Maier-Franz Beckenbauer

Bundesliga’daki ilk yılında, 33 müsabakada 15 golle sezonu bitirdi. Daha 20 yaşında büyük bir yıldız olarak anıldı. Esas patlamasını ise 1931/1932 sezonundan sonra ilk defa şampiyonluğa ulaştıkları 1968/1969 sezonunda yaptı. Bayern Münih’in tarihindeki ikinci şampiyonluğuna 30 maçta 30 golle katkı sağladı. 70’li yıllar artık Bavyera temsilcisinin hegemonyasının başladığı yıllardı. Bu süre zarfında Gerd Müller, dört Almanya Ligi şampiyonluğu, dört Almanya kupası, üç Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu kazandı ve hepsinden önemlisi 1974 Dünya Kupası’nı Batı Almanya’ya getiren isimlerin başındaydı. 7 Temmuz 1974’teki Dünya Kupası final maçında, 2-1’lik Johan Cruyff’lü Hollanda galibiyetinde, kupayı getiren golün sahibiydi.

Almanya milli takım formasıyla, 62 maça çıkan bombacı 68 gol attı. Efsaneleştiği Bayern Münih formasıyla ise 580 müsabakada, 523 kez rakip fileleri havalandırdı. En büyük özelliği ceza sahası içinde özellikle altı pas çevresindeki gol içgüdüsüydü. Onunla oynayan takım arkadaşlarının tek görevi, topu ceza sahası içindeki Gerd Müller buluşturmaktı. 

Oynadığı liglerde ve kupalarda toplam 17 kez gol kralı oldu. 1970 yılının Ballon d’Or ödülünün sahibi, 1971/1972 sezonunda kırdığı, “Bir sezonda atılan en fazla gol” olan 40 gollük rekoru, Bayern Münih santraforu Robert Lewandowski 2020-2021 sezonunda attığı 41 golle 50 yıl sonra geçebildi. Bir başka kırdığı rekor olan Almanya formasıyla 62 maçta ulaştığı 68 gol de, 40 yıl sonra Miroslav Klose 132 maçta 69 golle 2014 yılında kırabildi. 

1972-1973 Bayern Münih

Futbolu bıraktıktan sonra zor günler geçiren Müller, Bayern’in ikinci takımında görev aldı. Yeşil sahalara ilk ayak bastığı takım olan şehrinin takımı Nördlingen, futbolcunun onuruna 2008 yılında yeni stadyumlarına “Gerd Müller Stadyumu” adını verdi.

Onun oyununu en güzel tanımlayan isim ise Brilliant Orange: The Neurotic Genius of Dutch Football kitabının yazarı David Winner’dı: “Müller kısa boyluydu hatta bodur, garip görünüşlü ve hızlı değildi, asla kafanızdaki “Mükemmel futbolcu” kalıbına uymazdı, fakat kısa mesafedeki çabukluğu, ceza sahası oyunculuğu ve çok özel bir golcü içgüdüsü vardı. Kısa bacakları sayesinde ağırlık merkezi yere yakındı, bu sayede çok çabuk yön değiştirebilirdi. Bu sayede çok fazla gol attı.”

6 Ekim 2015’te Alzheimer teşhisi konan efsane futbolcu, 15 Ağustos 2021 sabahı hayata gözlerini yumdu.

Yazının başında ölüm sorusuna bir cevap aramıştık. Hatırlanmak, hatırlanacak anıları bırakmak…Aslında bu sonsuz yaşamın sırrıdır. Futbol taraftarının, efsane 9 numarasını sonsuza kadar kalplerinde yaşatacağı gibi…

Bayern Münih’in hazırladığı Gerd Müller belgeseli:

Bundesliga resmi hesabı tarafından hazırlanmış “Gerd Müller en iyi 5 gol”:

Gerd Müller’in Dünya kupalarındaki golleri:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.