Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’ın yeni liderleri: Mollalar geri döndü

Afganistan’ın kırsalından gücünü alan ve kırsaldaki çatışmalarda hükümet güçlerini yenip, ardından çatışmalrı eyalet merkezlerine taşıyan Taliban, dün (15 Ağustos) başkent Kabil’i abluka altına aldı. Peki, günlerdir Türkiye ve dünya kamuoyunun gündeminin ilk sıralarında yer alan Taliban’ın liderleri kimlerdir? Medyascope sizin için derledi.

Abdülgani Birader

Ülkenin önemli yerleşim birimlerinden ve aynı zamanda Taliban hareketinin de ortaya çıktığı yer olan Kandahar’da doğdu ve büyüdü. Taliban hareketinin kurucusu Molla Ömer’le birlikte 1990’larda omuz omuza çarpışmıştı.

2010 yılında Pakistan’da yakalandı fakat 2018 yılında serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından Katar’ın başkenti Doha’ya yerleşti. Taliban ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında 2019 başından beri sürdürülen barış görüşmelerinde, Taliban’ın en kıdemli temsilcisi olarak yer alıyor.

Hibetullah Ahundzade

Taliban kadroları içinde yükselmeden önce düşük profilli bir din adamı olarak biliniyordu. ABD’nin, Taliban’ın bir önceki dini lideri Molla Mansur Aktar’ı drone saldırısıyla öldürmesi üzerine Hibetullah Ahundzade örgütün dini lideri olarak belirlendi.

El Kaide’nin lideri olan Eymen el Zevahiri kendisini “İmanlı kimselerin emiri” olarak nitelemiş ve bağlılık yemini etmişti.

Dini bayramlarda yayınladığı mesajlar dışında kamuoyunca pek bilinmemektedir.

Sirajuddin Hakkani

Sovyetler Birliği’yle savaşan bir önceki kuşağın önemli cihatçılarından olan Celaluddin Hakkani’nin oğlu. Taliban’ın iki numaralı ismi olmasının yanı sıra, ABD tarafından terörist listesine alınan Hakkani hareketinin de başında yer alıyor.

Hakkani hareketi, Kabil’de son yıllarda üst düzey yetkililere yönelik intihar saldırıları ve ülkenin çeşitli yerlerinde canlı bomba saldırıları yapmakla suçlanıyor.

Molla Yakup

Taliban hareketinin kurucusu olan Molla Ömer’in oğlu. Taliban’ın askeri işlerinden sorumlu olan komitenin başında bulunuyor.

2020 yılında bu göreve getirilmesini analistler büyük oranda yüzeysel bir atama olarak değerlendiriyor. Örgüt içinde çok da güçlü olmadığı belirtiliyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.