Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Ağustos 2021): Taliban Kabil’de

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Bugün İstanbul’da hava 30, Ankara’da 29, İzmir’de 34, Adana’da 36, Diyarbakır’da 39, Antalya’da 36, Muğla’da ise 35 derece olacak.

Meteoroloji, Doğu Karadeniz kıyıları ile Ordu ve Artvin çevrelerinde kuvvetli, Trabzon’un doğusu ve Rize çevrelerinde yer yer çok kuvvetli yağış beklendiğini, bu yüzden sel ve su baskınları konusunda dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.

Trafik yoğunluğuna bakalım: İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 18 bin 847 yeni vaka tespit edildi, 154 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 83 milyon 637 bin 389’a çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 55 kuruş, avro kuru 10 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.447 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın haftalık kapanışında gram altının satış fiyatı 486 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,11 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Birkaç gündür gözümüz, kulağımız Karadeniz’de. AFAD’ın açıklamasına göre Kastamonu’da 54, Sinop’ta dokuz, Bartın’da bir kişi hayatını kaybetti. Sekiz kişinin tedavilerine hastanede devam ediliyor. Bölgede yaşananları muhabirlerimiz Fırat Fıstık ve Sedat Elbasan takip etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ile görüşecek.

Bugün cumhurbaşkanlığı kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak. Toplantının ardından Erdoğan’ın gündeme ilişkin açıklamalarda bulunması bekleniyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesini ziyaret edecek.

Aile hekimleri, 30 Haziran’da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için bugün iş bırakacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çalışanları Derneği, bir grup işçinin meslek hastalığı gerekçesiyle işten çıkarılmasını protesto etmek için bugün saat 18.00’de İBB Saraçhane Binası önünde açıklamalarda bulunacak. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek.

Milli voleybolcu Ebrar Karakurt, dün kız arkadaşı ile sosyal medya hesabından fotoğraf paylaştı. Ancak Karakurt, gelen homofobik tepkiler nedeniyle paylaştığı fotoğrafı kaldırmak zorunda kaldı. Şimdi ise sosyal medya kullanıcıları Karabulut’a destek mesajları paylaşıyor.

Giresun-Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, kalp krizi geçirdi. Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Takır, yoğun bakıma alındı.

Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 2021-2022 sezonunun ilk haftası bu akşam oynanacak Öznur Kablo Yeni Malatyaspor-Trabzonspor, Demir Grup Sivasspor-İttifak Holding Konyaspor ve GZT Giresunspor-Galatasaray maçlarıyla sona erecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Dünyanın gözü Afganistan’da. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi ile ülkedeki ilerleyişini sürdüren Taliban, başkent Kabil’e girdi. Taliban’ın kente girmesiyle beraber Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti. Gani, felaketi ve kan dökülmesini engellemek için ülkeden ayrıldığını açıkladı. Gani’nin şu anda Özbekistan’da olduğu söyleniyor. 

ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliği, bayrak indirdi ve Kabil Havalimanı’na taşındı. ABD Dışişleri ve Savunma bkanlıkları, , Kabil’deki tahliye çalışmalarına yardım için ülkeye bin asker gönderileceğini ve havaalanındaki hava trafiği kontrolünün devralınacağını duyurdu. Ayrıca İngiltere, Almanya gibi ülkeler de tahliyeler için destekte bulunacaklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler ise bugün acil toplanacak.

Bu arada Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği, “Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımızın büyükelçiliğimizle iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri rica olunur” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Afganistan’ın bir an önce istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz” dedi.  

Lübnan’ın Akkar kentine bağlı Et-Telil beldesinde inşaat malzemeleri için kullanılan bir arazideki yakıt deposunda patlama meydana geldi. Patlamada yaralanan üç kişi, Türkiye’ye getirildi. 

Haiti’de cumartesi günü 7,2 büyüklğünde deprem meydana gelmişti. Deprem nedeniyle hayat durma noktasında geldi ve ülkede bir aylık olağanüstü hal ilan edildi. Yaklaşık 3 bin kişi zelzele nedeniyle yaralanırken, bin 297 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda insanın da kaybolduğu bildirildi. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülke genelinde 20 Eylül’de federal parlamento seçimlerinin yapılacağını açıkladı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.