Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti’de 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi, en az bin 297 kişi hayatını kaybetti

Haiti’nin güneybatısında 14 Ağustos Cumartesi günü meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin en az bin 297 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına sebep olduğunu bildirildi. Depremde çok sayıda kilise, otel, okul ve ev yerle bir oldu. Haitili girişimci Marc Alain Boucicault, Twitter hesabından “Bu ülkede kötü olaylar asla ara vermiyor” paylaşımında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Jeolojik Araştırmaları (USGS), depremin merkez üssünün başkent Port-au-Prince‘in yaklaşık 150 kilometre batısında yer alan Petit Trou de Nippes kasabasının sekiz kilometre uzağında ve 10 kilometre derinlikte meydana geldiğini açıkladı. 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından bir dizi artçı sarsıntı yaşandı. Deprem, Küba ve Jamaika’da da hissedildi.

Depremde bin 297 kişi hayatını kaybetti

Reuters’a göre yerel saatle 08.30 sıralarında meydana gelen deprem, başkent Port-au-Prince’de de şiddetli hissedildi ancak büyük bir hasara yol açmadı.

Haiti Sivil Koruma Servisi‘nin ilk tespitlerine göre bin 297 kişi depremde hayatını kaybetti, en az 5 bin 700 kişi de yaralandı. Acil durum ekipleri ve vatandaşların ön kurtarma operasyonları sayesinde birçok kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Yetkililer bine yakın evin, yedi kilisenin, iki otelin ve üç okulun yıkıldığını teyit etti. Öte yandan telekomünikasyon altyapısının, limanın ve havalimanının depremden zarar görmediği belirtildi.

USGS, 14 Ağustos’ta gece geç saatlerde 5,8 şiddetinde başka bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı bu depremin olası zararları henüz tespit edilmedi.

Hasarı yerinde görmek için bölgeye giden Haiti Başbakanı Ariel Henry, deprem bölgesinde bir ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi.

“Cesetlerin enkazdan çıkarıldığını ve yaralıları gördüm”

Yetkililer, depremin merkez üssüne en yakın şehri Les Cayes’de birçok binanın çöktüğünü veya büyük hasar gördüğünü belirtti.

Les Cayes’de yaşayan Jean Marie Simon (38), deprem esnasında market alışverişinde olduğunu ve ailesinin güvende olup olmadığını görmek için hemen evine koştuğunu anlattı. Simon, “Geçtiğim her yerden acı çığlıklar yükseliyordu. Cesetlerin enkazdan çıkarıldığını ve yaralıları gördüm” dedi.

Eşinin ve iki yaşındaki çocuğunun depremin telaşıyla sokağa fırladıklarını belirten Simon, “Birçok artçı sarsıntı oluyordu ve her seferinde insanlar bir yerden bir başka yere koşuyor ve bağırıyordu. Bacaklarım hâlâ titriyor” diye konuştu.

Depremin arından tropik fırtına tehlikesi

USGS, deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle toprak kayması riskinin arttığı ve yolların kapanabileceği uyarısında bulundu. Haiti Sivil Koruma Servisi ise bir toprak kaymasının, Les Cayes ile Jeremie kasabası arasındaki otoyolu ulaşıma kapattığını duyurdu.

Grace adlı tropik fırtınanın, Haiti’ye önümüzdeki hafta başlarında şiddetli yağmur ve rüzgar getirebileceği ve bunun yardım çalışmalarını zorlaştırabileceği belirtildi.

Başbakan Henry’nin güneye giden yardım konvoylarına polisin eşlik edeceğini söylemesine rağmen bölgeye karayolu ile ulaşım çeteler nedeniyle kısıtlanmış durumda.

“Bu ülkede kötü olaylar asla ara vermiyor”

Deprem, ülkenin siyasi kargaşasının derinleştiği bir anda yaşandı. Ülkeyi kararnameler ile yöneten Başkan Jovenel Moise, bir ay kadar önce evinde öldürülmüştü.

Haiti sağlık sistemi de koronavirüs salgını nedeniyle felç olmuş durumda. Son yıllarda baş gösteren kıtlığın ve depremin halihazırdaki durumunun, sistemi daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmesinden korkuluyor.

Depremin meydana geldiği bölgede, 2016’daki Matthew Kasırgası nedeniyle de yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Haitili girişimci Marc Alain Boucicault Twitter hesabından, “Bu ülkede kötü olaylar asla ara vermiyor. Kötü yönetimin zarar vermediği yerlerde de kümülatif doğa olayları bizi savunmasız bırakıyor. Bunun düzetilmesi yıllar alacak” diye yazdı.

“Vatandaşlar sokaklarda kalmaya devam ediyor”

Başkent Port-au-Prince’de 2010 depreminin travmasını henüz atlatamayan halk, çığlıklar atarak sokaklara koştu ve artçı sarsıntılar devam ederken sokakta kalmayı tercih etti.

Başkentte yaşayan Sephora Pierre Louis isimli bir Haitili, “İnsanların sokaklarda çığlık atarak koştuğunu gördüm. İnsanlar bu kez en azından sokaklara çıkmayı akıl ettiler, 2010’da bunu da yapamamıştık. Vatandaşlar sokaklarda kalmaya devam ediyor” dedi.

Deprem, Küba ve Jamaika’da da hissedildi

Deprem, Küba ve Jamaika’da da hissedildi. Fakat depremin hissedildiği yerlerde her hangi bir maddi hasar, ölüm veya yaralanma vakasına rastlanmadı.

Küba’nın doğusunda yer alan Guantanamo’da yaşayan Daniel Ross, “Herkes koktu. Böyle büyük bir depremi yaşamayalı yıllar olmuştu” diye konuştu.

ABD ve Meksika’dan yardım

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) yöneticisi Samantha Power‘ı koordinatör olarak görevlendirdiğini belirtti.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da Haiti’ye acil yardım yapılması için hükümete talimat verdiğini söyledi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.