Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’dan umutsuz kaçış: Uçaklara dışarıdan tutunanlar ölüme düştü

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrolü tamamen ele geçirmesinin ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeden ayrılmasının ardından savaşın bittiğini ilan etti. Taliban’ın, cumhurbaşkanlığı sarayı başta olmak üzere Kabil’deki birçok kritik noktayı kontrol altına alması sonucunda şehirde hareketlilik başladı. Dün (15 Ağustos) geceden itibaren Kabil Uluslararası Havalimanı’na insan akını yaşandı.

Afganistan’ın diğer bölgelerindeki Taliban saldırılarından sonra Kabil’e gitmek zorunda kalanlar ve Kabil’de ikamet edenlet yollara düştü. Bugün (16 Ağustos) Afganistan’dan gelen görüntüler, insanların Taliban rejiminde yaşamaktansa ölümü göze aldığını gösteriyor.

Görüntülerin kaydedildiği Kabil Uluslararası Havalimanı‘nda insanların, Afganistan’ı terk etmek için birbirlerini ezdiği ettiği görüldü. Birçok kişinin uçakların kanadına ve motoruna tırmandığı da görüntülere yansıdı. Görgü tanıkları havalanan uçaklardan düşenler olduğunu söyledi.

Bazı görüntüleri anlatmak ise çok zor. Örneğin, aşağıdaki videoda bir Afgan’ın kendisini, havalanan uçağın tekerleklerine bağlamaya çalıştığı görülüyor. Afgan’ın uçak havalandıktan bir süre sonra düştüğü belirtiliyor.

Beş kişi hayatını kaybetti

Reuters’a konuşan görgü tanıkları, yüzlerce kişinin Kabil’den ayrılan uçaklara zorla binmeye çalıştığını, Kabil Havalimanı’nda yaşanan kaostan dolayı ise en az beş kişinin hayatını kaybettiğini anlattı.

Bir görgü tanığı, beş kişinin cansız bedenlerinin bir araca bindirildiğini gördüğünü, bir başka görgü tanığı da kurbanların, kurşunlanarak mı yoksa izdihamda mı öldüğünün net olmadığını söyledi.

Tüm sivil uçuşlar iptal edildi

Kabil Uluslararası Havalimanı Medya Ofisi, tüm sivil uçuşların bir süreliğine askıya alındığını açıkladı.

Öte yandan pek çok havayolu şirketi Kabil’e seferlerini durdurdu.

Taliban sözcüsü: “Hiç kimsenin canına, malına ve namusuna zarar verilmeyecek”

Taliban ise “sivillere zarar verilmeyeceğini” açıkladı ve havaalanında toplanan insanlara “evlerine dönmeleri” için çağrıda bulundu.

Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, Twitter’dan yaptığı açıklamada Taliban’ın, savaşçılarına evlere izinsiz girmemelerini emrettiğini belitti. Shaheen, “Hiç kimsenin canına, malına ve namusuna zarar verilmeyecek” dedi.

Karayollarında da yoğunluk oluştu

Afganistan’daki karayollarında da büyük yoğunluk yaşanıyor. Kabil’den bir başka eyalete gitmenin fiyatının, birkaç kat arttığı söyleniyor.

“Havalimanı içindeki kalabalık kontrolden çıkmıştı”

ABD ordusu, Kabil Havalimanı’ndaki tahliyelerin bir süre durdurulduğunu açıkladı. Günün erken saatlerinde ABD’li bir yetkili, havaalanını denetleyen Amerikan askerlerinin pistte biriken kalabalığı dağıtmak ve yüzlerce sivilin asfalta koşmasını önlemek için havaya ateş açtığını söyledi. Reuters’e konuşan ABD’li yetkili, “Havalimanı içindeki kalabalık kontrolden çıkmıştı. Ateş, kaosu yatıştırmak için yapıldı” dedi.

Havalimanında görevli ABD askerleri, elçilik personelinin ve diğer sivillerin tahliyesine yardım ediyordu.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.