Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Ankara’nın Kabil Havaalanı planı rafa kalktı, Taliban isterse destek verilecek

Türkiye, NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın korunması ve işletilmesi için Vaşington ve ülkeden kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşmelerini sürdürüyordu. Ancak Taliban’ın beklenmedik bir biçimde hızlı ilerleyerek başkent Kabil’i ele geçirmesi Ankara’nın Kabil Havaalanı planını suya düşürdü. Türk kaynaklar, Kabil Havaalanı projesinin otomatik olarak rafa kalktığını ancak Taliban’ın talep etmesi durumunda teknik destek verilebileceğini belirtti.

Afganistan’da 600 askeri bulunan Türkiye, NATO’nun ülkeden çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nı korumak ve işletmek için askerlerinin şehirde kalmasını teklif etmişti. Türkiye, Vaşington ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani arasında bu konunun ayrıntıları görüşülmeye devam ediyordu.

İsmi gizli kalmak koşuluyla Reuters’a konuşan iki Türk kaynak, Taliban’ın pazar günü (15 Ağustos) başkent Kabil’e girmesi ve ülke genelinde büyük oranda kontrolü sağlaması üzerine Ankara’nın, Kabil Havaalanı’nı devralma planlarından vazgeçtiğini ancak Taliban’ın talep etmesi halinde destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nı devralma planı, ülkede Taliban’ın kontrolü ele geçirmesi, Cumhurbaşkanı Gani’nin kaçması ve binlerce insanın ülkeden çıkmak için havaalanına akın etmesi nedeniyle rafa kaldırıldı.

“Kabil Havaalanı’nda kaos var, plan otomatik olarak durduruldu”

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir kaynak, “Geldiğimiz noktada Kabil Havaalanı’nda tam bir kaos var. Düzen tamamen bozuldu. Bu aşamada Türk askerlerinin havalimanının kontrolünü ele geçirme süreci otomatik olarak durduruldu” dedi.

Kaynak, “Ancak Taliban’ın teknik destek talep etmesi durumunda Türkiye, havalimanında güvenlik ve teknik destek sağlayabilir” diyerek hâlâ bir açık kapı olduğunu da vurguladı.

Muhalefet eleştirmişti

Türkiye’deki muhalefet partileri hükümetin planlarını eleştirerek, böyle bir misyonun Türk askerlerini riske atacağını söylemiş ve Afganistan’da şiddetin artması nedeniyle askerlerin derhal çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Türk yetkililer, Taliban Kabil’e girene kadar Ankara’nın plana bağlı kaldığını ve nihai bir karar vermeden önce Kabil’de olayların nasıl geliştiğini görmeyi bekleyeceğini söyledi.

Sükûnet çağrısında bulunan ve Taliban’ın ilerlemesini eleştiren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Afganistan’daki savaşı sona erdirme çabalarının bir parçası olarak Taliban ile görüşebileceğini dile getirmişti.

Hükümet, havalimanı misyonunu Vaşington ve diğer NATO müttefikleri ile çeşitli konularda yıpranmış bağları iyileştirmeye yardımcı olabilecek potansiyel bir işbirliği alanı olarak görüyordu.

Öte yandan Taliban, Türkiye’yi havaalanını işletmek için Afganistan’da asker bulundurmaması konusunda uyarmıştı. Ancak Ankara, Taliban Kabil’e rotasını çevirmeden önce bu uyarıları ciddiye almamıştı.

Çavuşoğlu, Blinken ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştüğü bildirildi.

İkilinin Afganistan’daki gelişmeleri ele aldığı açıklandı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.