Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Ağustos 2021): Taliban’ın “Değiştim” söylemi Batı’da karşılık buldu

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 32, Ankara’da 33, İzmir’de 34, Diyarbakır’da 40, Antalya’da 33 derece olacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, temmuz ayının yağış raporunu yayımlandı. Rapora göre Türkiye, yağışlar normaline göre yüzde 23, 2020 su/tarım yılı yağışlarına göre ise yüzde 22 azaldı. Bazı bölgelerde iki katından fazla artan yağışlar, bazılarında yüzde 80’den fazla düştü. Bölge geneli yağışlarda ise Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri normallerinin altında yağış aldı.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) 18 Ağustos Çarşamba 22:00 ile 19 Ağustos Perşembe 09:00 saatleri arasında su kesintisinin olacağını açıkladı. 11 saat sürecek olan su kesintisi, Arnavutköy, Çatalca, Esenyurt, Eyüpsultan, Başakşehir, Avcılar ve Küçükçekmece’de uygulanacak.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 21 bin 692 yeni vaka tespit edildi, 183 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 85 milyon 261 bin 129’a çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 43 kuruş, avro kuru 9 lira 89 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.461 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 485 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 69,08 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Konut Fiyat Endeksi haziranda aylık yüzde 2,7 yıllık yüzde 29,2 arttı. 

Ankara’da 2021-2022 eğitim öğretim yılında geçerli olacak okul servis ücretleri yüzde 15 zamlandı. 

Birleşik Metal-İş’in Sınıf Araştırma Merkezi BİSAM, açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Rapora göre, Temmuz 2021 döneminde açlık sınırı 2 bin 864 lira, yoksulluk sınırı ise 9 bin 906 lira oldu. Asgari ücretin altında kalan açlık sınırı, İstanbul ve İzmir’de bir ayda 3 bin lirayı aştı. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

KESK, toplu iş sözleşmesi talepleri için bugün Batman ve Edirne’den Ankara’ya yürüyüş başlatacak, 15 ilde basın açıklaması yapacak. Yürüyüş üç gün sürecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, orman yangınlarından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

AFAD’ın açıklamasına göre Karadeniz’de meydana gelen sel felaketinde Kastamonu’da 62, Sinop’ta 15 ve Bartın’da bir kişi yaşamını yitirdi. Kastamonu-Bozkurt’taki sel felaketinde çöken sekiz katlı Ölçer Apartmanı’nın müteahhidi Mehmet Özkan İstanbul-Esenyurt’ta gözaltına alındı. Dün, Bozkurt Kaymakamı Okan Yenidünya görevden alındı, yerine Giresun’un Dereli İlçesi Kaymakamı Murat Atıcı atandı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek. Dünkü protestolara siyaset sosyoloğu Prof. Dr. Nermin Abadan Unat da destek verdi. Hocaların hocası Unat, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde 22 yıl ders vermişti.

Kısaca düne bakalım.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’un büyük depreminin günü saati belli değil, her an olabilir. İstanbul’da her üç binadan biri ne yazık ki depreme dayanıksız” dedi.

MAK Danışmanlık’ın son seçim anketine göre AKP yüzde 33,9, CHP 22,72, İYİ Parti 14,7, HDP 8,4, MHP 7,71, Gelecek Partisi 2,9, DEVA Partisi 2,72 ve Saadet Partisi ise 1,55 oy alıyor. Şirketin değerlendirmesine göre kararsız seçmen önemli oranda muhalefet yakın.

Rize-İkizdere’de Cengiz Holding tarafından açılmak istenen taşocağına karşı çıkan köylüler ile vadiye giren şirket elemanlarını koruyan güvenlik güçleri arasında 20 Nisan’da arbede çıkmış ve altı köylü hakkında soruşturma açılmıştı. Altı kişi hakkında başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. 

Manisa’daki kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Kuşların artık gelmediği göl yüzeyinde inekler otlamaya başladı. Zeminde derin yarıklar oluştu.

Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

İki gün önce Giresunspor-Galatasaray maçı sırasında Marcao, takım arkadaşı Kerem Aktürkoğlu’na yumruk atmıştı. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından video paylaşan Marcao, Aktürkoğlu’ndan özür diledi. Marcao, “Haklı olduğumu düşündüğüm bir durumda o anki öfkeme yenik düştüm. Dünkü davranışımdan ötürü kardeşim Kerem’den çok özür diliyorum” dedi. Marcao, tedbirli olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edildi.

Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan’ın ev sahipliğinde başlayacak. D Grubu’nda bulunan Türkiye ilk maçında Romanya ile karşı karşıya gelecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Dünyanın gözü Afganistan’da. Ülkede yönetimi ele geçiren Taliban’ın sözcüsü Zabibullah Mücahit, 20 yıl önceki Taliban ile şimdiki Taliban arasında devasa bir fark olduğunu söyledi. Mücahit, “Kadınların bizim çerçevemiz dahilinde çalışmasına ve okula gitmesine izin vereceğiz. Medya, özgür ve bağımsız olmaya devam edebilir. Hiçbir şey İslami değerlere aykırı olmamalı. Bize karşı yıllardır savaşan askerlerin hepsi affedilecek” dedi.

Ülkeden kaçan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin birinci yardımcısı Emrullah Salih, “Meşru olarak ülkenin geçici cumhurbaşkanı benim” dedi. BBC Türkçe’nin haberine göre Salih, hâlâ Afganistan’da olduğunu ve savaşın henüz bitmediğini söyledi.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği, tahliye ile ilgili “Vatandaşlarımız, başvuru sıralamalarına göre, ülkemize intikal ettirilecektir. Vatandaşlarımızın kişisel güvenliklerini gözeterek, kendilerine haber verilene kadar beklemeleri uygun olacaktır” dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Şu ana kadar Taliban’ın verdiği mesajları olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz” açıklamasında bulundu. 

Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “İran yerine neden Taliban’la konuşuyorsun? Bir kez daha söylüyorum, yeni sığınmacılar getirecek hiçbir anlaşmaya imza atamayacaksın” diye seslendi.

Türkiye, stratejik açıdan kendisi için çok önem arz etmese de Afganistan konusunda rol oynamaya talip ve bunun için Taliban ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor. Öte yandan Afganistan’dan, İran üzerinden mülteci akınının artarak sürmesi bekleniyor. Bu kişilerin kendi topraklarına gelmemesi için Batılı ülkelerin Ankara’ya bel bağladığı biliniyor. Ruşen Çakır yeni dönemde yaşanabilecekleri Galip Dalay ile konuştu.

Avrupa Birliği içişleri bakanları, Litvanya’nın talebi üzerine Belarus sınırındaki göç krizini görüşmek üzere olağanüstü toplanacak.

Sudoku’nun mucidi Maki Kaji 69 yaşında kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Japonya’nın ilk bulmaca dergisini kuran Kaji, geçen aya kadar yeni bulmacalar üretmeye devam etmişti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.