Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elif Key ile Amerikan Rüyası (19): Afganlar Amerikalılar’ı nasıl hatırlayacak? – “ABD’nin evdeki hesabı Afganistan’da tutmadı”

ABD’nin evdeki hesabı Afganistan’da tutmadı. 11 Eylül’ün 20. yıldönümünde, demokrasi, kadınlara özgürlük, kız çocuklarına eğitim, işleyen bir altyapı ve devlet mekanizması vaatleriyle girdikleri ülkeden, Afgan halkının kalan ümitlerini de bitirerek ve meydanı Taliban’a bırakarak ve ülkeyi 20 yıl öncesine döndürerek çıktılar. Bunun sorumlusu kim? Yıllarını dış politikaya verdiği halde bu zamanlaması yanlış kararı veren Başkan Joe Biden mı? Yoksa bugüne kadar kendilerine verilen zamanı kullanmadıkları için Afgan devleti mi? Ve bir de sosyal medyadan yapılan çağrılar var. Misal; Afgan halklarının özgürlüğünü artık Instagram’dan, Twitter’dan talep ediyoruz. Seller, yangınlar, iklim krizi için çağrıları da oradan yapıyoruz. Salgına dair tüm çağrıların da oradan yapıldığı bir dönemdeyiz. “Post-truth” çağı bitti, “Post-Hope” çağına, dünyaya dair son umutların da bir başka gerçekliğe dönüşme dönemine girdik sanki. Bitmeyen bir salgının yeni dönemi olan Delta dalgasının ABD’de bu sefer daha çok çocukları vurması ise aslında Afganistan’ın önüne geçmeliydi mesela ama o konu da bir başka salgın kapanmasına kadar ertelendi gibi gözüküyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.