Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (19 Ağustos 2021): Gözler Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzon ve Sivasspor’da

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 29, Ankara’da 32, İzmir’de 34, Diyarbakır’da 40, Antalya’da 32 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 944 yeni vaka tespit edildi, 168 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 86 milyon 443 bin 64’e çıktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koca, “Üç doz aşı olmuş kişilerin, iki doz olanlara göre yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğu anlaşıldı. 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan çocuklarımız için de aşı tanımlaması yapılmış durumda” dedi.

Koronavirüs salgını bir buçuk seneyi aşkın süredir devam ediyor. Kısıtlamaların 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılmasının ardından bayram tatilinin de etkisiyle vaka sayıları ve can kayıplarında ciddi artış yaşandı. Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, son iki haftada vaka sayılarının yüzde 29, vefat sayılarının ise yüzde 87 arttığına dikkat çekti.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 47 kuruş, avro kuru 9 lira 90 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.449 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 484 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 67,23 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistikleri ile “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi” verilerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AFAD’ın açıklamasına göre Karadeniz’de meydana gelen sel felaketinde Kastamonu’da 62, Sinop’ta 15 ve Bartın’da bir kişi yaşamını yitirdi. Kastamonu-Bozkurt’taki sel felaketinde çöken sekiz katlı Ölçer Apartmanı’nın müteahhidi Mehmet Özkan tutuklandı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek. 

Kısaca düne bakalım.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, son iki buçuk aydır AKP Ankara Milletvekili Mücahit Aslan üzerinden “FETÖ-AK Parti görüşmeleri” yapıldığını iddia etti. Peki bu iddia gerçek olabilir mi? Ruşen Çakır yorumladı:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 24 yaş ve altı öğrencilerin İstanbulkart ile konserlere ücretsiz girebileceğini duyurdu. 

Muğla’da 29 Temmuz’da çıkan orman yangınlarından etkilenen bölgeleri dolaşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Milas’ta İkizköy sakinlerinin Akbelen Ormanı’nı korumak için nöbet tuttuğu alanı ziyaret etti ve İkizköy halkını dinledi. Akşener, “Bu tür mücadelelerde bedel ödenir, biliyorum. Ama çok hayırlı ve mübarek bir mücadeledir” diye konuştu.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan aralarında Çevik Bir ile Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanık hakkında tutuklama kararı verdi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Temsilcilerimiz, bugün Avrupa’da çok önemli karşılaşmalara çıkacak. Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi Play-Off turu ilk maçında Danimarka’nın Randers ekibine konuk olurken Fenerbahçe, sahasında Finlandiya’nın Helsinki ekibi ile karşı karşıya gelecek. Trabzonspor ve Sivasspor ise UEFA Konferans Ligi Play-Off turu maçlarına çıkacak. Trabzonspor, sahasında İtalya temsilcisi Roma ekibi ile kozlarını paylaşacak. Sivasspor ise Danimarka temsilcisi Kopenhag’ı sahasında konuk edecek. 

Öte yandan Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda ilk maçına çıkan Filenin Sultanları, ev sahibi Romanya’yı 3-1 yenerek D Grubu’na galibiyetle başladı. Türkiye, turnuvadaki ikinci maçına 20 Ağustos Cuma günü Ukrayna karşısında çıkacak.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda kadınlar cirit atmada gümüş madalya kazanan Polonyalı Maria Andrejczyk, ülkesindeki sekiz aylık bir bebeğin kalp ameliyatı olması için kazandığı madalyayı açık artırmada sattı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Taliban, dört gün önce yönetime el koydu. Afganistan’ın Celalabad kentinde ulusal bayrağın yeniden dikilmesini talep eden Afgan vatandaşları sokaklara döküldü. Taliban militanlarının açtığı ateş sonucu en az iki kişi öldü, 12 kişi ise yaralandı. ABD Hava Kuvvetleri, pazartesi günü Kabil Havaalanı’ndan havalanan bir Amerikan askeri kargo uçağının tekerleklerinde insan vücudu parçalarının bulunduğunu ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Ülkesini terk eden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu ortaya çıktı. Gani sosyal medya hesabından, “Hakkımda söylenen parayı yurtdışına kaçırdı konusu tamamen yalan ve asılsızdır. Ayakkabılarımı değiştirecek zaman bile bulamadım. Şu an Afganistan’a dönmek için istişare halindeyim” açıklamasında bulundu. 

Dün akşam gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Taliban yöneticilerinin itidalli ve ılımlı açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Taliban yöneticilerini kabul edeceğimizi ifade etmiştik. Bu tavrımızı muhafaza ediyoruz. Türkiye’nin askeri varlığı yeni Afgan yönetiminin elini güçlendirecektir” dedi. Erdoğan, Afganistan’dan 552 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. 

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’dan “kaos olmaksızın” ayrılmalarının bir yolunun olmadığını ve ayrılma sürecinin daha iyi yönetilemeyeceğini savundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan tahliye işlemlerine başlamasının ardından eski Başkan Donald Trump’ın 29 Şubat 2020 tarihinde Taliban ile yaptığı anlaşmanın detayları merak konusu oldu.

Birleşmiş Milletler, Kuzey Afrika’nın Atlantik kıyılarından Kanarya Adaları’na giden bir teknedeki arıza sonucu denizde iki hafta susuz ve gıdasız kalan 47 yolcunun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.