Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban tarafından kaçırılan ABD’li rehine Mark Frerichs’in durumu, Vaşington’un Taliban’ı tanıyıp tanımama kararında etkili olacak

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir yetkili dün (18 Ağustos), isminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a açıklamada bulunarak, Vaşington’un Afganistan’da kaçırılan ABD vatandaşı Mark Frerichs’i iade etmesi için Taliban’a uzun zamandır baskı yaptığını ve olayın çözülmemesi durumunda gelecekteki herhangi bir Taliban liderliğindeki hükümetin meşruiyetine yönelik tartışmalarda örgütün elini zayıflatacağını söyledi.

Afganistan’da inşaat projelerinde çalışan ve Ocak 2020’nin sonlarında kaçırılan Frerichs’in Taliban gözetiminde tutulduğu düşünülüyor. Dışişleri Bakanlığı geçen yıl Frerichs hakkında bilgi verenlere 5 milyon dolara kadar ödül verileceğini duyurmuştu. Yetkilinin açıklamasında Frerichs’in ailesinin bu hafta olayı görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret ettiği belirtildi.

Frerichs’in kaçırılmasının ABD’li müzakereciler tarafından Doha’da Taliban ile yapılan görüşmeler sırasında defalarca gündeme getirildiğini hatırlatan yetkili, uluslararası normlara saygı duyup duymamasının Vaşington için Taliban hükümetini tanıyıp tanımama kararında önemli olduğunu söyledi.

Mark Frerichs

Yetkili, Frerichs’in rehin alınmasıyla ilgili olarak, “Birini bu şekilde rehin tutan herhangi bir hükümetle normal bir ilişkiye sahip olmak bizim için zor olur” dedi.

Frerichs’in ailesi, Frerichs’in ABD’nin çekilmesinin ardından Afganistan’da kalmasından korkuyordu

ABD’de Trump yönetimi döneminde yapılan Afganistan’dan çekilme yönündeki açıklamalar üzerine ailesi, Frerichs’in Afganistan’da bırakılmasından korktuklarını söylemişlerdi. Frerichs’in kız kardeşi Charlene Cakora, Kasım 2020’de  CNN’e verdiği ropörtajda, “ABD birliklerinin eve döndüğünü görmek istiyoruz, ancak kardeşim bir donanma gazisi ve Taliban 31 Ocak 2020’den beri onu rehin tutuyor. Başkan Donald Trump’ın onu geride bırakmaması için dua ediyoruz” demişti.  

Mark Frerichs

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.