Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’da gazeteciler tehdit altında: Taliban evlere baskın düzenleyip gazetecileri arıyor, kadın gazetecilerin ekrana çıkmasını ve haber yapmasını engelliyor

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, bir gazetecinin evini bastı, gazeteciyi evde bulamayınca bir akrabasını öldürdü. Devlete ait radyo televizyon kanalı RTA’da çalışan kadın gazetecilerin ekrana çıkmasını ve haber yapmasını engelleyen Taliban militanları, devletin resmi haber ajansı Bakthar’ın da ofisini bastı. Gazeteciler, evlerinin arandığını, kendilerini güvende hissetmediklerini ve işlerini kaybetme korkusu yaşadıklarını belirtirken Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana çok sayıda kadın gazetecinin yardım talebinde bulunduğunu açıkladı.

Taliban DW editörünü evde bulamayınca yakınını öldürdü

Taliban, Afganistan’da kontrolü ele geçirir geçirmez gazetecilere yönelik baskılarını artırdı. Deutsche Welle’nin (DW) haberine göre Taliban, ülkenin batısında kapı kapı dolaşarak gazetecileri arıyor. Almanya’ya gönderilen DW editörünü evinde bulamayan Taliban militanları, gazetecinin yakınlarına saldırdı. Gazetecinin yakınlarından biri yaşamını yitirdi, biri ağır yaralandı, bir diğeri ise kaçmayı başardı.

DW Genel Direktörü Peter Limbourg, “Editörlerimizden birinin çok yakın bir akrabası öldürüldü. Saldırı trajik olduğu kadar çalışanlarımız ve ailelerinin Afganistan’da bulunduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor. Bu saldırı, Taliban’ın gazetecilere yönelik organize bir saldırı içinde olduğunun da kanıtı. Zamanımız tükeniyor” dedi.

Limbourg, Taliban’ın diğer üç editörlerini bulmak için evlere baskın düzenlediğini de açıkladı. DW ve diğer Almanya menşeli basın kuruluşları, Almanya hükümetine Afganistan’da çalışan gazetecilerle ilgili adım atması için çağrı yaptı.

Kadın gazetecilere engel: “Rejim değişti, evine dön”

Devlete ait radyo ve televizyon kanalı RTA‘da çalışan Sahar Nasari, dün (19 Ağustos) video çekmeye çalışırken, Taliban militanlarının kamerasını aldığını ve bir meslektaşını dövdüklerini söyledi. Nasari, “Taliban’ın hareketleri ile sözlerinin örtüşmediği ortaya çıktı” diye konuştu. RTA’da çalışan haber sunucusu Shabnam Dawran da “Rejimin değişti, evine dön” denilerek çalışmasının engellendiğini duyurdu.

Silahlı bir Taliban militanı haber ajansının ofisini bastı

Devletin resmi haber ajansı Bakhtar‘da çalışan bir muhabir, dün (19 Ağustos) silahlı bir Taliban militanın haber odasına girdiğini söyledi. Muhabir, “Militan, doğrudan editörün odasına girdi ve daha sonra bize web sitesinin yeni bir görünüme ihtiyacı olduğu ve haberlerin nasıl sunulacağının yakında tartışılacağı söylendi” dedi.

Kadınlara evden çalışmaları tavsiye ediliyor

Kabil’deki Pajhwok Haber Ajansı’ndan ismin açıklanmasını istemeyen bir editör de Taliban yetkilisinin, ajansın 18 kadın muhabirine, Taliban çalışan kadınlarla ilgili kurallarını kesinleştirene kadar evden çalışmalarını tavsiye ettiğini anlattı.

Kadın gazeteciler yardım talebinde bulunuyor

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) da Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana Afganistan’daki çok sayıda kadın gazetecinin, yardım talebinde bulunduğunu açıkladı. CFWIJ, evlerinde kendilerini tehdit altında hissettiğini söyleyen çok sayıda kadınla temas halinde olduklarını belirtti.

“Kadın gazetecilerin geleceği belirsiz”

Afganistan’ın en büyük özel yayın şirketi Tolo News’i yöneten MOBY medya grubunun başkanı Saad Mohseni, Reuters’a verdiği demeçte, Taliban iktidara geldiğinden beri gazetecilerinin zarar görmediğini ve kadın muhabirlerinin çalışmaya devam ettiğini belirtse de kadın gazetecilerin geleceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Mohseni, “’Bırakınız yapsınlar’ yaklaşımı, Taliban’ın medyanın her zamanki gibi işini sürdürmesine izin vereceği bir politika değil, yeterli bant genişliğine sahip olmamalarının bir yansımasıdır. Yani çok heyecanlanmıyorum, şehri ele geçirmelerinden bu yana sadece 72 saat geçti” diye konuştu.

Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından medyanın darbe almasından korkuluyor

Taliban, başta kadın gazeteciler olmak üzere medyaya yönelik baskılarla ilgili henüz açıklama yapmadı. Taliban’ın sözcüsü Zabihullah Mücahid, salı günü (17 Ağustos) yaptığı açıklamada, “medyanın İslami ve ulusal değerlere uyması gerektiğini” ve kadınların “İslam’ın kuralları çerçevesinde” çalışabileceğini söylemişti.

Bazı gazeteciler, Taliban’ın iktidardan indiği 2001’den bu yana oldukça değişen ve gelişen Afgan medyasının, Taliban’ın ülkeyi tekrar ele geçirmesinin ardından darbe alabileceğinden korkuyor. Taliban’ın iktidarda olduğu 1996-2001 yılları arasında devlete ait tek bir radyo istasyonu ağırlıklı olarak dua ve dini öğretilere yönelik programlar yayınlıyordu. Afganistan’da şu anda 170 radyo istasyonu, 100’ün üzerinde gazete ve onlarca televizyon bulunduğu belirtiliyor. Bazı Afganlar ise televizyonların müzik ve eğlence programlarını ve Batılı programları kaldırmasıyla birlikte medyanın çoktan değişmeye başladığını söylüyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.