Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK: “Taliban’ı tanımıyoruz, Taliban’ı tanıyanı da tanımıyoruz”

Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK), dün (19 Ağustos) düzenlediği “Afgan Kadınlarla Dayanışmanın Yolları” başlıklı çevrimiçi toplantıya ABD’den Kanada’ya, Hindistan’dan İran’a, Brezilya’dan Almanya’ya, Türkiye’den Afganistan’a 300’ü aşkın feminist, aktivist ve gazeteci katıldı. Toplantıda, “küresel bir kadın dayanışması” örgütlemenin aciliyeti konusunda fikir birliğine varıldı. “Taliban’ı tanımıyoruz, Taliban’ı tanıyanı da tanımıyoruz” başlıklı açıklamada, “Hiçbir ülke Taliban yönetimini tanımamalı” çağrısı yapıldı.

Hindistan’da örgütlü Jagori Grameen’in kurucusu Abha Bhaiya ve Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Zakira Hekmat’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Amerikalı feminist, sanatçı Eve Ensler, eski Birleşmiş Milletler Kadına Şiddet Özel Raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk ve Afganistan’dan birkaç gün önce çıkabilen feminist aktivist Najia da söz aldı. Özlem Altıok ve Zelal Ayman’ın kolaylaştırıcı olduğu çevrimiçi toplantı iki saat sürdü.

“Afgan halkının kaderini, kadınların ve çocukların özgürlüğünü Taliban’a terk ettiler”

Toplantıdaki ilk konuşmacı olan Abha Bhaiya, “ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi planlıydı. Çeşitli görüşmeler yaptılar. Afgan halkının kaderini, özgürlüğünü, kadınların ve çocukların özgürlüğünü Taliban’a terk ettiler. Bu noktada etik olmayan bir ideoloji var, hepimiz biliyoruz. Din adına hukuksuzca silah kullanıyorlar… İnsanlar mücadele ediyorlar, biz de onlarla birlikte olmalıyız” dedi. Bhaiya, 23 Ağustos’ta Hindistan’da Afganistan için büyük bir protesto eylemi yapılacağını belirterek, “Dayanışma içinde olmamız ve şeytana şeytan dememiz lazım. Taliban’ı kınarken, ABD ve tüm müttefiklerini de kınamamız gerekiyor” diye konuştu.

“Babam hiç barış yüzü görmedi, ben görmedim, çocuğum da görmüyor”

İkinci konuşmacı Zakira Hekmat ise Afganistan’da yıllar önce okuduğu ilkokulun Taliban tarafından ateşe verildiğini söyledi. Hekmat, “Babam hiç barış yüzü görmedi, ben görmedim, çocuğum da görmüyor. Nesillerden nesile biz savaş mağduruyuz” diyerek, Afgan halkının kuşaklar boyu barış yüzü görmediğini dile getirdi.

“Hükümetlere değil kendi gücümüze ve dayanışma ağlarımıza güveniyoruz”

Konuşmacılar, Taliban yönetiminde başta kadın ve kız çocuklarının yaşam ve özgürlüklerinin tehlikede olduğunu belirtti, haber alınamayan ve yaşamlarından endişe edilen kadın aktivistleri gündeme getirdi. Yeryüzündeki kadınların kaderlerinin birbirine bağlı olduğu dile getirilirken Taliban kadar, Afganistan’da yaşayan özellikle kadın ve çocukları Taliban’la baş başa bırakan ülkelerin de protesto edilmesi gerektiği ifade edildi. Toplantıda söz alan kadınlar, hükümetlere değil kendi güçlerine ve dayanışma ağlarına güvendiklerini, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini, büyük mücadelelerle elde edilen kazanımlardan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Toplantıda, buluşmalara devam edilmesi ve Afganistanlı kadınlarla dayanışırken, bir yandan da küresel eylem birliğini oluşturması kararı alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.