Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç Küresel Analizler Merkezi raporu: Taliban, Afgan yönetimiyle veya yabancı devletlerle çalıştığını düşündüğü Afganlar’ı kara listeye alıyor

Norveç merkezli özel bir kuruluşun istihbarat raporuna göre Taliban, Afgan hükümetiyle veya yabancı güçlerle çalıştığını düşündüğü Afganlar’ı kara listeye alıyor. Raporda, Taliban’ın tespit ettiği kişileri “avlamaya” başladığı belirtildi. Öte yandan, devrik yönetimin güvenlik güçlerinde kıdemli bir çalışan olan fakat adı açıklanmayan bir yetkili, Taliban’ın gizli ulusal güvenlik belgelerini ele geçirdiğini söyledi.

RHIPTO Norveç Küresel Analizler Merkezi’nin raporuna göre Taliban, devrilen Afgan yönetimiyle veya onu destekleyen ABD liderliğindeki güçlerle çalıştığına inandığı Afganlar’ı “avlamaya” başladı. Raporda, pazar günü (15 Ağustos) ülkenin başkenti Kabil’in kontrolünü eline geçiren İslamcı militan grubun, devrik Afgan hükümeti ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle kara listeye aldığı kişileri toplamaya başladığı belirtildi.

Çarşamba günü (18 Ağustos) yayınlanan raporda, “Taliban, eski rejimle işbirliği yapan tüm bireylerin avlanmasını yoğunlaştırıyor ve başarısız olursa, bu kişilerin ailelerini hedef alıp tutuklayarak kendi şeriat kanunlarına göre cezalandırıyor” denildi. Raporda, “Özellikle askeri, polis ve soruşturma birimlerinde merkezi pozisyonlarda bulunan kişiler risk altında” uyarısı yapıldı.

RHIPTO Norveç Küresel Analiz Merkezi, söz konusu raporun Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde çalışan kurum ve kişilerle paylaşıldığını aktardı. Bir BM yetkilisi rapora ilşkin “Bu, BM tarafından hazırlanan bir rapor değil, Norveç Küresel Analizler Merkezi tarafından hazırlanan bir rapordur” dedi.

Dört sayfalık raporda, Afgan hükümetinde terörle mücadelede yetkili olan ve gözaltına alınan “sözde bir işbirlikçiye” Afganistan İslam Emirliği Askeri Komisyonu tarafından yazıldığı iddia edilen bir mektuba yer verildi. Mektubun gerçek olup olmadığı henüz doğrulanmamakla birlikte, mektupta yazanlar Taliban’ın kara liste operasyonu hakkında önemli ipuçları veriyor. Mektupta, “Komisyona rapor vermezseniz, bunun yerine aile üyeleriniz tutuklanacak ve bundan siz sorumlusunuz. Siz ve aile üyeleriniz şeriat hukukuna göre muamele göreceksiniz” denildi. Taliban’ın raporla ilgili yorum talebine yanıt vermediği belirtildi.

Öte yandan, devrik hükümetin güvenlik güçlerinin kıdemli bir üyesi, gazetecilere, Taliban’ın gizli ulusal güvenlik belgelerini ele geçirdiğini ve İslamcı militan grubun eski istihbarat ve güvenlik personelini tutukladığını bildiren bir mesaj gönderdi.

Taliban, Kabil’i ele geçirdikten sonra barış istediğini ve eski düşmanlarından intikam almayacağını söyleyerek dünyaya daha ılımlı mesaj vermeye çalışmıştı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.