Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Naci İnci atandı, akademisyenler tepki gösterdi: “Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz”

Resmi Gazete’nin bugünkü (21 Ağustos) sayısında yayımlanan 2021/413 sayılı Cumhurbaşkanı kararına göre Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine, bu görevi halihazırda vekaleten yürüten Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı. “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyen Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenler, “Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atadı. İnci, öğrenciler ve akademisyenlerin aylar süren protestolarının ardından 15 Temmuz’da görevden alınan Prof. Dr. Melih Bulu’nun yerine vekaleten rektörlük görevini yürütüyordu.

“Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, İnci’nin rektör olarak atanmasına tepki gösterdi. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlattıkları mücadelenin sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik olmadığını vurgulayan akademisyenler, şu açıklamayı yaptı:

“Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı. Melih Bulu’nun rektörlük görevinden alınmasının ardından 30 Temmuz’da Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak rektör adaylığını açıklayan tüm hocalarımız için bir güven oylaması gerçekleştirdik. Bu oylamanın sonuçları açıktır: Üniversitenin tüm öğretim üyelerinin yüzde 80’in üzerinde katılımıyla gerçekleşen bu oylamada, aday olan 17 öğretim üyesine destek kararı verilirken Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı. Bu oylamada akademisyenlerimizin yüzde 90’ından fazlası Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini belirtti.”

Akademisyenler, İnci’nin rektörlüğünü neden kabul etmediklerini ise şöyle sıraladı:

  • Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan güven oylamasında yüzde 90’dan fazla karşı oy aldı.
  • Naci İnci vekaleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ve CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdi.
  • Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, üniversite yönetim kurulu ve senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla 100’e yakın hocamız çeşitli davalar açtı, ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.
  • Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasının hangi ölçütlere göre yapıldığının, 17 yetkin ve liyakat sahibi rektör adayının neden mülakata dahi çağrılmadığının ve Naci İnci’nin neden tercih edildiğinin kamuoyuna açıklanmasını isteyen akademisyenler, “Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz” çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.