Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK’ten Afganistanlı kadınlar için ortak mücadele kararı: “Artık yeter!”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Afganistan’da yaşayan kadınlarla küresel dayanışma toplantılarının ikincisini gerçekleştirdi. Beş kıtadaki 22 ülkeden 200 kadının katıldığı toplantıdan Afganistanlı kadınlar için ortak mücadele kararı çıktı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 19 Ağustos 2021’de Afgan Kadınlarla Dayanışma Yolları’nın konuşulduğu çevrimiçi bir toplantı düzenlemişti. Toplantıya, ABD’den Kanada’ya, Hindistan’dan İran’a, Brezilya’dan Almanya’ya, Türkiye’den Afganistan’a 300’ü aşkın feminist, aktivist ve gazeteci katılmıştı.

Küresel düzeyde bir dayanışma örgütlemek için toplantılara devam etme kararı alan EŞİK, dün (21 Ağustos) ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya beş kıtadaki 22 ülkeden 200’ü aşkın kadın katıldı. Afganistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Britanya, Endonezya, Estonya, Esvatini, Filipinler, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hindistan, İran, İtalya, Kanada, Kıbrıs, Lübnan, Mozambik, Pakistan, Türkiye ve Yunanistan’dan kadınlar Afganistanlı kadınlarla dayanışma kararlılıklarını dile getirerek, küresel eylemliliklere ilişkin önerilerini tartıştı.  

Taliban’dan kadınlara “Yabancı güçler 20 güne gidecek, sonra göreceksiniz!” tehdidi

Toplantıda söz alan kadınlar, ilk toplantıda da olduğu gibi Afganistan’daki kadınlarla dünya kadınlarının kaderlerinin birbirine bağlı olduğunun, tüm dünyada kadın haklarına karşı bir saldırı olduğunun altını çizdi. Afganistan’da liseyi evlerde gizlice okuduğunu ve okulunun Taliban tarafından yakıldığını söyleyen bir katılımcı, Afganistan’da kadınların şu an üniversitelere alınmadığını, kadın sunucunun devlet televizyonunun kapısından döndürüldüğünü, pek çok kadından haber alamadıklarını anlattı. Başka bir katılımcı, Taliban’ın, “Yabancı güçler 20 güne gidecek, sonra göreceksiniz!” diye tehdit ettiğini anlattı. Taliban’ın şu anda dünyayı oyalama ve ılımlı görünme politikası izlediğini ancak çok kısa sürede yaşanabilecek insan hakları ihlallerine karşı Afgan halklarının Taliban yönetimine karşı direneceğini dile getirdi.

“Taliban yönetimi başta kadın ve çocuklar olmak üzere Afganistan halkları için ağır tehdit”

Toplantıda, 20 yıl süren ABD öncülüğündeki NATO işgalinin, Afganistan halklarına barış da demokrasi de getirmediğinin altı çizildi. Taliban’ı yaratan ve 1980’ler boyunca destekleyen, Taliban’ın 1990’larda sürdürdüğü insanlık dışı ve kadın düşmanı baskı rejimini görmezden gelen ABD ve müttefiklerinin, emperyalist projelerinin faturasını Afganistan halklarına ödetmeye devam ettiği vurgulandı. Taliban yönetiminin geçmişte olduğu gibi bugün de, başta kadın ve çocuklar olmak üzere Afganistan halkı için ağır tehdit oluşturduğunu vurgulayan kadınlar, tüm ülkelerdeki kadınları kendi hükümetlerine baskı yapmaya, sokaklar kan gölüne dönmeden harekete geçmeye çağırdılar.

“Silahsızlanma ve barış istiyoruz”

Taliban gibi suç örgütlerine silah sağlayan ülkelerin sorumluluğuna da dikkat çeken kadınlar, “silahsızlanma ve barış istiyoruz” dediler. Emperyal güçlerin kendi çıkarları için dünyayı cehenneme çevirdiklerine işaret eden kadınlar “artık yeter” demek, değişimi daha örgütlü ve daha yüksek sesle talep etmek gerektiğini belirtiler. Kadınların ve toplumların özgür ve barış içinde yaşamaları için laikliğin vazgeçilmez önemini tekrar tekrar vurguladılar.

EŞİK’in çağrısıyla, ulusal ve uluslararası pek çok ülkeden kadın aktivistin ve kadın örgütlerinin katılımıyla yapılan Afganistanlı kadınlarla küresel dayanışma toplantıları devam edecek ve bir kadın ağı oluşturma çalışmalarına ivedilikle başlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.