Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin doğu kıyısını Henri Kasırgası vurdu: En az 21 kişi öldü, 50 kişi kayıp

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) doğu kıyısını etkisi altına alan Henri Kasırgası, Long Island’a ulaştı. Tennessee eyaletinde kasırganın neden olduğu selde en az 21 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin de kayıp olduğu bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden, acil durum ilan etti ve felaket bölgesine federal hükümetin destek vereceğini söyledi.

Henri Kasırgası, saatte 95 kilometre hızla Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) doğu kıyılarını etkilemeye devam ediyor.

Long Island ve New England’da yaşayan milyonlarca insana, su baskınları ve elektrik kesintileri gibi sorunlara hazırlıklı olmaları uyarısında bulunuldu.

En az 21 ölü, onlarca kişi kayıp

Öte yandan Tennessee’nin güneyinde meydana gelen selde en az 21 kişinin öldüğü belirtildi.

Nashville’in yaklaşık 90 kilometre batısındaki Waverly kasabasında ve çevresinde, yerel gazetecilerin “eşi benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdiği yağışların ardından onlarca insanın kayıp olduğu açıklandı.

Kısa süreli yağışın ardından yükselen sular devasa ağaçları kökünden söktü, evleri yıktı ve arabaları sürükledi. Şehirdeki yollar ve köprüler hasar gördü. Humphreys ilçesinde de binlerce kişi elektriksiz kaldı.

Humphreys ilçesinin şerif ofisi sosyal medya hesabındaki açıklamasında, ilçedeki bir okulda yardım merkezi kurulduğunu ve insanlardan felaketten etkilenenlere yardım amacıyla eşya bağışlamalarının istendiğini belirtti.

Biden’dan afet yardımı

ABD Başkanı Joe Biden, felaketten etkilenenler için “en derin taziyelerini” iletti ve federal yetkililerin ihtiyaç duyulması halinde yardım sunmaya hazır olduklarını söyledi.

Biden, Henri Kasırgası’nın sert bir şekilde vurduğu Rhode Island, Connecticut ve New York eyaletleri için afet yardımını onayladı. Biden, “Bu fırtına, yüz binlerce insanı etkileyebilecek olan önemli sel, elektrik kesintileri ile bölge genelinde yaygın üretebilme potansiyeline sahip” dedi.

Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Henri Kasırgası’nın yerel saatle 12.15 sıralarında Rhode Island eyaletinin Westerly kasabası yakınlarına ulaştığını ve kasırga kuvvetinin saatte 22 kilometrenin altında olduğunu duyurdu. NHC’nin açıklamasında, “Kasırganın yol açabileceği yoğun yağışlar, kentlerin içerisinde çeşitli ani ve küçük akarsu taşkınlarına neden olabilir. Ayrıca nehirlerde de taşkınlar görülebilir” uyarısında bulunuldu.

Uçuşlar ve konserler iptal edildi

Fırtına nedeniyle New York’taki tüm uçuşlar iptal edildi. New York Polisi (NYPD), cumartesi akşamı (21 Ağustos) Central Park’ta düzenlenecek bir konserin “yaklaşan şiddetli hava koşulları” nedeniyle aniden iptal edildiğini söyledi.

New York Valisi Andrew Cuomo da eyaletin Hudson Nehri Vadisi ve Catskill Dağları bölgelerindeki sel ihtimalinin bir hayli yüksek olduğunu belirtti: “Fırtınanın Long Island’a çarpmasını ve daha sonra orada yavaşlamasını bekliyoruz. Yavaş bir fırtına sorunlu bir fırtınadır çünkü fırtına yavaşladığında uzunca bir süre yağmur yağmaya devam edebilir. Halihazırda yağmura doymuş bir zemine sahibiz, bu nedenle zeminin emme kapasitesi gayet sınırlı.”

New England ile New Jersey’nin yanı sıra, New England’ın güney bölgeleri de tropikal fırtınanın olası etkilerine karşı uyarıldı.

Massachusetts valiliği ise eyaletteki parkları ve plajları pazartesi gününe (30 Ağustos) kadar kapattığını açıkladı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.