Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya, Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye 410 milyon dolar borç veriyor

Japonya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, Suriye’den gelen mültecilerin ekonomik yükünün hafifletilmesi için 45 milyar Japon Yeni (410 milyon ABD Doları) kredi sağlayacağını açıkladı. Kredinin ödeme süresi, yedi yılı geri ödemesiz olmak üzere 25 yıl olarak belirtildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de sayılarının 3,5 milyondan fazla olduğu bilinen Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Türkiye’ye 45 milyon Japon Yeni (410 milyon dolar) kredi verileceğini açıkladı. Bakanlık imzaların, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Japon mevkidaşı Toshimitsu Motegi’nin 20 Ağustos’ta İstanbul’da yaptıkları görüşmede atıldığını belirtti.

Çavuşoğlu’nun “Stratejik ortağımız Japonya’yla, ikili ilişkilerimizin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konuları ele aldık” diyerek özetlediği görüşmede Motegi, sunulan mali yardımın, Türkiye’ye kaçan 3,6 milyondan fazla Suriyeli mültecinin yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçladığını belirtti.

Japonya Göçmenlik Kurumu’nun en son istatistiklerine göre, 2020’de üç bin 936 mülteci başvurusu alan Japonya bunların sadece 47’sini, yani yaklaşık yüzde 1’ini onaylamıştı.

Görüşmede mülteci desteği kredisi dışında Doğu Çin Denizi’ndeki gelişmeler ile Afganistan ve İsrail-Filistin meselesinin ele alındığı bildirildi. Çin’in Doğu Çin Denizi üzerinde artan iddiası karşısında Japonya için önem kazanan “seyrüsefer özgürlüğü” gibi konulara da değinilen görüşmede, Motegi’nin “Özgür ve Açık Hint-Pasifik (FOİP)” konseptini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarının değerlendirildiği ve Japonya-Türkiye Denizcilik Müzakereleri’nin başlatılması konusunda fikir birliğine varıldığı belirtildi. Taraflar ayrıca, denizcilik konularını görüşmek üzere üst düzey diplomatlardan oluşan bir panel kurmayı kabul etti.

Motegi görüşmede ayrıca, 1970’lerde ve 1980’lerde Kuzey Kore’nin kaçırdığı Japon vatandaşlarının serbest bırakılması için Çavuşoğlu’ndan destek istedi. Ortadoğu turunda olan Motegi, Türkiye’nin ardından İsrail, Ürdün, Mısır, Batı Şeria, İran ve Katar’ı ziyaret etti.

Kaynak: Japan Times

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.