Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, Afganistan’dan olası bir göç dalgasına karşı Türkiye sınırına çelik duvar ördü

Yunanistan, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından Türkiye kara sınırındaki 12,5 kilometrelik duvarı 40 kilometreye tamamladı. Afgan sığınmacıların Avrupa’ya ulaşmasını engellemek amacıyla uzatılan çelik duvar, gözetim sistemleriyle donatıldı.

Yunanistan, Afgan sığınmacıların Avrupa’ya ulaşmasını engellemek için Türkiye sınırına 40 kilometrelik çelik bir duvar ördü. Yunan yetkililer, “Yunanistan’ın olası bir göçmen krizinde Avrupa’ya giden göçmenlerin kapısı haline gelmek istemediğini” belirtti.

Yunanistan Vatandaşları Koruma Bakanı Mikalis Krisohoyadis cuma günü (20 Ağustos) Savunma Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı ile Evros bölgesini ziyaret ettikten sonra Afganistan’daki krizin “göçmen akışını artırabileceğine” değindi. Krisohoyadis, “Pasif bir şekilde oturup bekleyemeyiz. Sınırlarımız güvenli ve dokunulmaz olmalı” dedi.

Yunanistan Vatandaşları Koruma Bakanı Mikalis Krisohoyadis

Krisohoyadis, mevcut 12,5 kilometrelik duvarın 40 kilometreye tamamlandığını ve ayrıca duvarın yüksek teknolojili elektronik izleme sistemiyle donatıldığını da söyledi.

Yunanistan’a karadan veya denizden gelen göçmenlerin sayısı, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile imzaladığı 2016 yılındaki anlaşmadan sonra azalmıştı.

Erdoğan: “Afganistan ve İran, olası bir göç dalgasına karşı koyulabilmesi için desteklenmeli”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen cuma günü (20 Ağustos) telefonda görüşmüş ve Erdoğan, Afganistan ve İran’ın desteklenmesi gerektiğini, aksi takdirde yeni bir göç dalgasının “kaçınılmaz” olduğunu söylemişti.

Yunanistan son aylarda göçmen kamplarını çitle çevirmişti. Atina ayrıca, Türkiye’ye yakın olan Samos (Sisam) ve Lesvos (Midilli) adalarında iki kapalı tip tesis inşa etmek için AB çapında ihaleler açarak, göç politikasını katılaştırmıştı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.