Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: CIA’nın hesap hatası Taliban oldu; ya 28 Şubat’ınki?

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report’ta yayımlanan yazısında, Afganistan’daki mücahit hareketinin başladığı ve Türkiye’nin 12 Eylül’e doğru yol aldığı süreçte CIA’nın başında bulunan Stansfield Turner ile yaptığı mülakattan bugünlere nasıl gelindiğini ele aldı.

“CIA’nın Afganistan’da ilk temas kurduğu İslamcı liderler arasında zaten Pakistan istihbaratı ISI ile bağlantılı olan Hizb-i İslami lideri Gülbeddin Hikmetyar vardı. Mücahit hareketinin ilk önderi Hikmetyar’ın CIA’nın fonlarından en çok para alan (yaklaşık 600 milyon dolar) kişi olduğu daha sonra ortaya çıkacaktı. Hikmetyar, 1985’te Refah Partisi İstanbul İl Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle, Necmettin Erbakan tarafından İstanbul’da da ağırlanacaktı. O tarihte daha Taliban, yani medrese talebeleri tarafından kurulan örgüt şekillenmemişti. Aslında Taliban, Sovyetler’in 1989’da yenilgiyi kabul ederek Afganistan’dan çekilişinden sonra yıkılışını da getiren 1989’daki çekilmesinden sonra mücahitler içinde güçlenmeye, diğer İslamcı grupları ve ABD’yi de tehdit etmeye başlamıştı. El Kaide’nin Suudi Arabistan’dan savaşmak için gönderilen mücahitler arasındaki Usame bin Ladin tarafından kurulması da 1988’dedir” diyen Murat Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.