Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban, 31 Ağustos tarihinde ısrarlı: “Türkiye dahil hiçbir ülkenin askerinin Afganistan’da kalmasına izin vermeyeceğiz”

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirdikten sonra üçüncü kez kamuoyuna seslendi. Toplantıda 31 Ağustos tarihinin ülkeden yapılacak tahliyeler için son gün olduğunun altını çizen Taliban, Afgan halkına “Eve dönün” çağrısında bulundu. Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nda üstlenmek istediği rol hakkında da konuşan sözcü, “Türk askerlerine gerek yok, havalimanını kendimiz koruyacağız” dedi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, BBC muhabirinden gelen bir soruya yanıt olarak 31 Ağustos tarihinde ısrarcı olduklarını yineledi ve tüm yabancı uyruklu askerlerin 31 Ağustos’a kadar tahliye edilmesini istediklerini belirtti. Mücahit, yabancılar hariç hiçbir Afgan’ın Kabil Havalimanı’na gitmesine izin verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Afganlar’ın ülkeden ayrılmasına izin vermenin “vatandaşların lehine olmadığını” belirten Taliban sözcüsü, Afgan vatandaşlarının evlerine dönmesini istedi. Mücahit, ABD’nin Afgan vatandaşlarını ülkelerini terk etmeye teşvik etmemesi gerektiğini de söyledi.

Kadın haklarına ilişkin olarak da konuşan Mücahit, kadınların işe gitmelerinin engellenmeyeceğini belirtti. Sözcü Zabihullah Mücahit, yetkililerin kadınların işe dönmesi için bir prosedür belirlemeye çalıştığını duyurdu.

Yabancı büyükelçiliklerin güvenliklerinin sağlandığını ve elçiliklerin işlerine devam etmesi gerektiği vurgulayan Taliban sözcüsü okulların, üniversitelerin, medreselerin yanı sıra hastanelerin, yerel yönetimlerin, televizyon ve radyo istasyonlarının da yeniden faaliyete geçtiğini söyledi.

“Havalimanında Türk askerine ihtiyaç yok, orayı kendimiz koruyacağız”

Toplantıda Türkiye’ye dair açıklamalarda da bulunan Mücahit, “Havalimanında Türk askerine ihtiyaç yok, orayı kendimiz koruyacağız. Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz fakat askerlerini burada istemiyoruz” dedi.

“Sanatçıların işi şeriata aykırı olursa kendilerine başka bir iş bulmalılar”

Yeni hükümetin ülkeyi şeriata uygun olarak yöneteceğini bir kez daha vurgulayan Mücahit, “Afganistan’ın yeni hükümetinde kurallar şeriata göre olacak. Sanatçıların işi şeriata aykırı olursa kendilerine başka bir iş bulmalılar” diye konuştu. Taliban’ın bir önceki yönetiminde de ülkede herhangi bir sanatsal faaliyete izin verilmemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.