Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

9 bin 500 yıl önce Aşıklı Höyük’te ilk beyin ameliyatının yapıldığı kafatası üç boyutlu canlandırılacak

Aksaray’daki Aşıklı Höyük’te 1989 yılındaki kazılarda bulunan ve tarihteki ilk beyin ameliyatının yapıldığı 9 bin 500 yıllık kafatası üç boyutlu olarak canlandırılacak. 25 yaşlarındaki bir kadına ait olan kafatası, balmumuyla yapılacak canlandırma işleminin ardından Aksaray Müzesi ve Aksaray Bilim Müzesi’nde sergilenecek.

Orta Anadolu’nun ilk köyü

Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya Köyü’ndeki Aşıklı Höyük, 10 bin 400 yıllık tarihiyle Orta Anadolu ve Kapadokya’nın ilk köyü olarak biliniyor. İlklere ev sahipliği yapan Aşıklı Höyük, koyun ile keçinin evcilleştirilmesinin yanı sıra ilk tarım denemelerine de sahne olmuş.

Tarihteki ilk beyin ameliyatı

Anadolu Ajansı‘nın haberine göre, Aşıklı Höyük’te 1989 yılındaki kazılarda bulunan ve tarihteki ilk beyin ameliyatının yapıldığı kafatasında “canlandırma” projesi hayata geçirilecek. Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altın, kafatasında iki delik olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kafatasında yapılan çalışmalardan, kadının işlemin ardından 10 gün kadar yaşadığı bilim insanlarınca saptandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan iznin ardından Aksaray Belediyesi, Aksaray Müzesi’nde sergilenen kafatasında etlendirme projesi başlattı. Kafatasının üç boyutlu taramasını yaptırdık. Bunlardan iki tane yapılacak ve Aksaray Bilim Merkezi ile müzemizde sergilenecek. İşlemleri Almanya’da yaptırıyoruz. Bittikten sonra getirerek vatandaşlarımıza sunacağız. 9 bin 500 yıl önceki 25 yaşlarındaki bir kadını canlandıracağız ve ziyaretçilerimize göstereceğiz. Canlandırma işlemi balmumu şeklinde olacak.”

“İlk köy yerleşmesi, ilk tarım denemeleri burada yapıldı”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ise Aşılı Höyük’teki kazı çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Bugün Orta Anadolu’daki yaşam biçimini düşünecek olursak, tarım ve hayvancı bir özellik var. Bu durumun en eskisini yani ilk tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanları burada görüyoruz. MÖ 8400’lerde başlıyor ilk yerleşme. İlk köy yerleşmesi, ilk tarım denemeleri, ilk koyun ve keçinin evcilleştirildiği yer olarak Aşıklı Höyük’ü biliyoruz.”

“Aşıklı Höyük tıp tarihi açısında çok önemli”

Bu ilklerin yanı sıra, 25 yaşlarında bir kadının kafatasına cerrahi operasyon yapıldığına da dikkat çeken Özbaşaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hacettepe Üniversitesi’ndeki incelemelerde bu kafatasının özellikle delindiği, çok hassas bir şekilde işlem yapıldığı ortaya çıkarıldı. Bunun obsidyen deliciler kullanılarak yapılan bir ameliyat olduğu tespit edildi. Bu delik olduktan sonra kafatasındaki hücrelerde yenilenme var. Yani kadının en azından bir süre daha yaşadığı anlaşılıyor. Aşıklı Höyük’ün tıp tarihi açısından önemi çok büyük. Kafatasıyla ilgili yeni bir çalışma yürütülüyor. Onu üç boyutlu olarak canlandıracağız. Biz de Aşıklı kadınıyla tanışacağız. O bakımdan çok heyecanlıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.