Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akşener selin vurduğu Bozkurt ve Ayancık’ı ziyaret etti, vatandaşlar mağdurlara hasarlarının altında para verilmeye çalışıldığını iddia etti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ve Sinop’un Ayancık ilçelerini ziyaret etti. Akşener, yöre halkı ile görüştü, sorunlarını ve taleplerini dinledi. Hasar tespit çalışmalarında mağdurlara hasarın altında para verilmeye çalışıldığını iddia eden bir vatandaş “Kişi beyan etmiş 70 bin lira ama ‘Sana 55 bin lira verelim, 60 bin lira verelim, 40 bin lira verelim’ şeklinde pazarlık ediyorlar” diye konuştu. Başka bir vatandaş da “50 bin liralık malım hurda fiyatına alınıyor” dedi.

Hasar tespitinde pazarlık iddiası

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ilk durağı Kastamonu oldu. Selden en çok etkilenen Bozkurt’a giden Akşener, ilçeyi gezerek vatandaşlarla sohbet etti ve yetkililerden bilgi aldı. Akşener, vatandaşlara selde kaybolan kişilerin bulunup bulunmadığını sordu. Arama çalışmalarının sürdüğü belirten vatandaşlar, kayıp sayısının açıklanandan fazla olduğunu düşündüklerini söyledi.

Akşener ile konuşan vatandaşlardan biri ise hasar tespit çalışmalarında mağdurlara hasarın altında para verilmeye çalışıldığını iddia etti. Vatandaş, “Kişi beyan etmiş 70 bin lira ama ‘Sana 55 bin lira verelim, 60 bin lira verelim, 40 bin lira verelim’ şeklinde pazarlık ediyorlar” diye konuştu. 

“50 bin liralık malım hurda fiyatına alınıyor”

Hasarının giderilmesi için gerçek beyanda bulunduğunu ancak hakkını alamadığını söyleyen bir vatandaş da “Lastikçi 800 bin lira yazmış, biz de 800 bin lira yazdık dört katlı mağazamıza. ’50 bin lira, 30 bin lira gibi para verilecek’ deniyor. Doğrusunu yazalım dedik, doğrusunun zararını çektik” dedi. Bir başka selzede “50 bin liralık malım hurda fiyatına alınıyor” diyerek dert yandı.

“Esnafın borcu affedilmeli ya da iki yıl ertelenmeli”

Esnafın kullandığı 21 milyon liralık kredinin bir yıl ertelendiğini anımsatan yöre halkı Akşener’den “Zaten esnafın ayağa kalkması bir yıl sürer. Biter bitmez bu esnaf bu krediyi ödeyemez. Esnafın borcu affedilmeli ya da iki yıl ertelenmeli” talebinde bulundu.

Akşener’e sel felaketinde kaybettiklerini anlatan bir kadın ise “Her gün bir yerim yıkılıyor, her gün bir yerime el konuluyor. İki depomu, bir dükkanımı sel bastı. Bir şey demedim. Derenin üstünde evim var, üç tane arsam var. O da gidiyor, bir şey demedim. Bir tane ahşap evim var, 500 metrekare yerim var. Ahşap evime gideyim dedim, bu sefer de oraya el koyuyorlar” diye konuştu.

bozkurt 1.jpeg

Akşener: “Acilen vatandaşın borçları silinmeli, silinemiyorsa iki yıl ertelenmeli”

Çok büyük bir afet yaşandığını vurgulayan Akşener, eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Akşener şöyle konuştu: “Arkadaşlarımızın bizlere verdiği bilgi şu; burada esnaf, küçük esnaf, tüccar değil. Dolayısıyla teknik arkadaşların acilen söylediği borçlarının silinmesi, o yapılamıyorsa iki yıl mutlaka faizsiz ödemesinin ertelenmesi. Burada pek çok yer yıkılacak. O insanların gönüllerinin rahat tutulması gerekiyor. ‘Üç evim, iki dairem gitti, benim durumum ne oldu’ endişesi yaşanmaması gerekiyor. Buradaki tespitlerimizi önce resmi olarak paylaşacağız, ondan sonra burayı gündemde tutmaya devam edeceğiz.” 

Akşener, sosyal medya hesabından da “Bozkurt’ta selden büyük zarar gören insanlarımıza bu felaketin faturasını ödetmeyecek, burada gördüğüm eksiklerin ve vatandaşlarımızın taleplerinin takipçisi olacağım” mesajını paylaştı.

Akşener, Ayancık’ta vatandaşları ve esnafı dinledi

Akşener’in bir sonraki durağı Sinop’un Ayancık ilçesi oldu. Sel felaketinde çok sayıda evin yıkıldığı Babaçay Köyü’ne giden Akşener, burada vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, talepleri dinledi. Ardından selde büyük hasar gören Ayancık Küçük Sanayi Sitesi’nde inceleme yapan Akşener, Kooperatif Başkanı Ramazan Yıldız’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.