Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Ağustos 2021): Afganistan için kritik tarih 31 Ağustos

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Hava sıcaklıklarında önemli değişiklik beklenmiyor. Bugün İstanbul’da hava 31, Ankara’da 34, İzmir’de 32, Diyarbakır’da 38, Antalya’da 35 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 191 yeni vaka tespit edildi, 230 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 90 milyon 337 bin 889’a çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Koronavirüse karşı uygulanan toplam aşı dozu sayısında dünyada yedinci sıradayız” dedi. 

Medyascope, İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımına girdi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 41 kuruş, avro kuru 9 lira 88 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.465 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 485 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 70,58 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayına ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi istatistiklerini açıklayacak. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı sektörel güven endekslerini yayımlayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle buluşacak. Ardından partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısına katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kastamonu-Bozkurt ve Sinop-Ayancık’ta selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, yangın felaketinin yaşandığı Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi ile Kastamonu ve Sinop’taki sel ve heyelan bölgesi için acele kamulaştırma kararı verildi.

Resmi Gazete’de Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları’na ilişkin atama kararları yayımlandı. Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu Genelkurmay 2. Başkanlığı’na, Korgeneral Kemal Yeni 1. Ordu Komutanlığı’na, Korgeneral Yavuz Türkgenci 3. Ordu Komutanlığı’na atandı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına bugün de devam edecek. eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve Eğitim Reformu Girişimi kurucusu Prof. Dr. Üstün Ergüder, Ruşen Çakır’ın konuğuydu.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Prof. Dr. Naci İnci, Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Üniversitenin öğrenci ve öğretim üyelerine hitaben yazılı bir açıklama paylaşan İnci, “Şahsımla ilgili öğrencilere açılan soruşturmaların iptalini isteyeceğim” dedi. 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul’da yüzde 50-60’ları bulan kira artış oranları görüldüğünü açıkladı. Anadolu Ajansı’na konuşan Aşa, Türkiye genelinde ortalama kira artış oranının yüzde 26 olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı salgında okullarda alınması gereken önlemler tedbiri rehberi, il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacak okullarda uygulanacak tedbirler şöyle: Öğrenciler ve öğretmenler okulda maske kullanacak, veliler bahçe dahil olmak üzere okul içerisine giremeyecek. Öğretmen ve okul çalışanları aşı olmamaları durumunda, haftada iki kez PCR testi yaptıracak.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle 17 kadın hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede dayanak olarak, “zıplamak” gösterildi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray, dün yaptığı açıklama ile Romanya takımı Football Club Sporting Becali (FCSB) futbolcusu Olimpiu Morutan ile görüşmelere başlandığını kamuoyuna bildirdi. Morutan ise transfer görüşmeleri için dün gece İstanbul’a geldi. 

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası D Grubu’ndaki beşinci maçında Hollanda’yı 3-0 mağlup etti ve grubu beşte beş yaparak lider tamamladı. Son 16 turuna yükselen A Milli Takım’ın rakibi ise Çekya oldu.

Kültür-sanat haberleriyle devam ediyoruz. 

Koronavirüs önlemleri kapsamında 16 Kasım 2020’de sahnelerini kapatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, “Kaldığımız Yerden… Yeniden…” sloganıyla yeni sezon repertuvarını açıkladı. İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, eylülde yedi oyunla prömiyer yapacaklarını söyledi. 

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Twitter hesabından açıklamada bulunan Genco Erkal, “Paylaşımlarımda hakaret yoktur. Hiçbir zaman olmadı. İddianame kabul edilirse mahkemede sadece kendimi değil, başta cumhuriyetin temel değerleri olmak üzere, doğayı, demokrasiyi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü savunacağım. Bana bu fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum” dedi. 

28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 13-19 Eylül’de düzenlenecek. Bu yılki Onur Ödülleri’ne Şerif Sezer, Haluk Bilginer ve Yavuz Turgul layık görüldü.

Britanyalı rock grubu Rolling Stones’un davulcusu Charlie Watts, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirdikten sonra üçüncü kez kamuoyuna seslendi. Toplantıda 31 Ağustos tarihinin ülkeden yapılacak tahliyeler için son gün olduğunun altını çizen Taliban, Afgan halkına “eve dönün” çağrısında bulundu. Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nda üstlenmek istediği rol hakkında da konuşan Taliban sözcüsü, “Türk askerlerine gerek yok, havalimanını kendimiz koruyacağız” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın, Pentagon’un tavsiyesine uyarak Afganistan’daki tahliye sürecini 31 Ağustos’tan sonraya uzatmayacağı bildirildi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, G7 Zirvesi’nin ardından Afganistan’dan çekilme süreciyle ilgili, “G7’de tahliyeler için öngörülen 31 Ağustos tarihi uzatılmadı. ABD olmadan tahliyelere devam etmemiz mümkün değil”  dedi. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan’dan tahliyelerle ilgili, “Taliban, 31 Ağustos’tan sonra ülkeden ayrılmak isteyenler için güvenli geçiş sağlamalı” dedi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi ise “Türkiye, Rusya, Çin, Suudi Arabistan ve Hindistan gibi G20 ülkeleri, G7’ye Afganistan konusunda yardımcı olabilir. Uluslararası kuruluşların Afganistan’a erişimi 31 Ağustos’tan sonra da devam etmeli” diye konuştu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugüne kadar Afganistan’dan bin 404 kişinin tahliye edildiğini söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. İkili görüşmede Afganistan’daki son gelişmeler ele alındı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.