Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye askerlerini Afganistan’dan çekiyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Afganistan’dan tam çekilme için verdiği 31 Ağustos yaklaşırken Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Afganistan’da görev yapan Türk askerlerinin tahliyesine başlandığını açıkladı. Taliban daha önce 31 Ağustos’a kadar bütün askerlerin çekilmesi gerektiğini söylemiş ve bu tarihin “kırmızı çizgileri” olduğunu vurgulamıştı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Afganistan’da görev yapan Türk askerlerinin ülkeden çekilme sürecinin başladığını duyurdu. Çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartların değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının ülkeden çekilme sürecinin başladığının belirtildiği açıklamada, “(Afganistan’da görev yapan Türk askeri) Türk Silahlı Kuvvetleri kendine tevdi edilen bu görevi de başarıyla yerine getirmenin gururuyla vatan toprağımıza geri dönmektedir” denildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“ABD ve NATO’nun Afganistan’dan ayrılacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye her zaman ifade ettiği ‘Afgan halkı istediği sürece Türkiye yanlarında olmaya devam edecektir’ sözünden hareketle, belirli şartlar oluşması durumunda altı yıldır yaptığı gibi Uluslararası Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenli ve uluslararası standartlarda işletilmesi sorumluluğunu sürdürebileceği yönündeki niyetini ortaya koymuştur. Bu kapsamda, Hamid Karzai Havaalanı’nda yaşanan karmaşaya diğer ülke askerleri ile müdahale edilmiş, havaalanında güvenlik sağlanarak faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Bu süreçte askeri uçaklarımızla 1129 sivil vatandaşın tahliyesi yapılmıştır. Çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek TSK unsurlarının tahliyesine başlanmıştır Türk Silahlı Kuvvetleri kendine tevdi edilen bu görevi de başarıyla yerine getirmenin gururuyla vatan toprağımıza geri dönmektedir.”

Reuters’a konuşan Türk yetkili: “Taliban, havalimanının yönetilmesi için Türkiye’den yardım istedi”

Reuters’ın haberine göre Taliban, dış güçlerin çekilmesinin ardından Kabil Havalimanı’nı işletmek için Türkiye’den “teknik yardım” istedi. Üst düzey bir yetkili, “Taliban, Kabil Havalimanı’nın işletilmesinde teknik destek talebinde bulundu” dedi. Reuters’a konuşan diğer yetkili ise Taliban’ın, Ankara’nın ağustos ayı sonuna kadar geri çekilmesi yönündeki ısrarını sürdürdüğünü söyledi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit dünkü (24 Ağustos) açıklamasında, Ankara ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini söylemişti. Kabil Havalimanı’nın korunması hakkında da konuşan Mücahit, “Havalimanında Türk askerine ihtiyaç yok, orayı kendimiz koruyacağız. Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz fakat askerlerini burada istemiyoruz” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Taliban liderlerinden gelen mesajlara ihtiyatlı bir iyimserlikle yaklaşıyoruz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bitlis-Ahlat’ta büyükelçiler ile düzenlediği akşam yemeğinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban liderlerinden gelen mesajlara “ihtiyatlı bir iyimserlikle” yaklaştıklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı: “Afganistan’da önümüzdeki sürecin nasıl şekilleneceğini Taliban’ın sözleri değil icraatları, eylemleri ve atacağı adımlar belirleyecektir.”

Erdoğan konuşmasında, Türkiye’nin beş milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yaptığını da vurguladı ve “Türkiye, Suriye veya Afganistan kaynaklı ilave bir göç yükünü kaldıramaz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.