Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cambridge Üniversitesi’nden gökbilimciler araştırdı: Güneş sisteminin ötesindeki mini-Neptünler’de yaşam belirtileri olabilir

Dünya dışındaki gezegenlerde yaşam arayışını hızlandırabilecek bir adım atarak Güneş sisteminin ötesinde “mini-Neptünler” keşfeden Cambridge Üniversitesi gökbilimcileri, şimdi de bu “öte gezegen”lerde yaşam belirtileri aramaya başladı.

Bugüne dek araştırmacılar, “Dünya dışındaki bir gezegende hayat var mı?” sorusuna cevap bulmak için çoğunlukla Dünya’ya benzer boyut, kütle, sıcaklık ve atmosferik bileşime sahip gezegenler aradı. İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’ndeki gökbilimciler ise Dünya’nın çapına denk çapa ve kütlesinin sekiz katına sahip bir mini-Neptün’de yaşam olabileceğini keşfetti.

Gökbilimciler, Dünya benzeri gezegenlerden sayıca daha fazla ve gözlemlenmeye daha müsait, sıcak, okyanusla kaplı ve hidrojen açısından zengin atmosfere sahip yeni bir yaşanabilir “öte gezegen” sınıfı tanımladı. K2-18b olarak adlandırılan mini-Neptün de “hycean gezegen” denilen ve Güneş sisteminin dışında kalan öte gezegenlerden biri.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Nikku Madhusudhan, “Hycean gezegenler temelde hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip, su kaplı bir Dünya’ya benzerler. Hyceanlar’a odaklanmak, Dünya’nın ötesinde yaşam bulma çabalarını hızlandırabilir” dedi. Hyceanlar’ın, Dünya’nın kütlesinin 10 katından fazla kütleye sahip olabileceğini ve ortalama atmosferik sıcaklıklarının 200 dereceye ulaşabileceğini belirten Madhusudhan, bu gezegenlerde yaşamın varlığına işaret edebilecek daha geniş bir molekül dizisi aramanın mümkün olduğunu söyledi.

Dr. Madhusudhan liderliğinde çalışan gökbilimciler, hycean gezegenlerin tanımı gereği bir su tabakasıyla kaplı olduğundan, muhtemel bir yaşam belirtisinin suda olacağına dikkat çekti. Su içindeki olası bir yaşamın nasıl biçim alabileceğinin önemli bir soru olduğunu söyleyen Dr. Madhusudhan, “Dünya’da bildiğimiz hayat da suda ve mikrobiyal formda başlamıştı” diye konuştu.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.