Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (26 Ağustos 2021): Türkiye Afganistan’dan askerlerini çekiyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Ülkenin iç kesimlerinde hava sıcaklıkları bir ile üç derece arasında arttı. Bugün İstanbul’da hava 31, Ankara’da 34, İzmir’de 34, Diyarbakır’da 39, Antalya’da 34 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 970 yeni vaka tespit edildi, 217 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 90 milyon 337 bin 889’a çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce aşı olmamış iki sağlık çalışanının, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 38 kuruş, avro kuru 9 lira 87 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.453 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 481 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,85 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarını duyuracak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü vesilesiyle düzenlenen Malazgirt Fetih Programı’na katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çorum’da muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri buluşmasına katılacak. Kılıçdaroğlu, esnaf ziyaretinin ardından Otizm Gönüllüleri Derneği’ni ziyaret edecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Durağan ve Boyabat ilçeleri ile Sinop kent merkezinde esnafı ziyaret edecek.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına bugün de devam edecek. 

Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcılığına Evren Başar atandı. 

Tiyatro oyuncusu Metin Çekmez, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Çekmez, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde bir süredir tedavi görüyordu. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Temsilcilerimiz, UEFA Avrupa Ligi’ne katılmak ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde yoluna devam etmek için Play-Off rövanş maçlarına çıkacak. Fenerbahçe, 1-0 kazandığı maçın rövanşında Finlandiya temsilcisi HJK Helsinki ile saat 19.00’da karşı karşıya gelecek. Galatasaray ise 1-1’in rövanşında Danimarka ekibi Randers’ı İstanbul’da ağırlayacak. Öte yandan Trabzonspor ve Demir Grup Sivasspor, UEFA Konferans Ligi’nde gruplara kalmak için sahaya çıkacak. Trabzonspor, 2-1 mağlup olduğu karşılaşmanın rövanşında İtalya temsilcisi Roma ile Demir Grup Sivasspor ise 2-1 mağlup olduğu karşılaşmanın rövanşında Danimarka’nın Kopenhag ekibi ile deplasmanda karşılaşacak. Mücadeleler, saat 20.00’de başlayacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki temsilcimiz Beşiktaş’ın ise grup kuraları bugün 19.00’da çekilecek. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak kura çekimine temsilcimiz dördüncü torbadan katılacak. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yer alan takımlar ve oluşan torbalar şöyle:

1. Torba: Chelsea (İngiltere), Villarreal (İspanya), Atletico Madrid (İspanya), Manchester City (İngiltere), Bayern Münih (Almanya), Inter (İtalya), Lille (Fransa), Sporting Lizbon (Portekiz)

2. Torba: Real Madrid (İspanya), Barcelona (İspanya), Juventus (İtalya), Manchester United (İngiltere), PSG (Fransa), Liverpool (İngiltere), Sevilla (İspanya), Borussia Dortmund (Almanya)

3. Torba: Porto (Portekiz), Ajax (Hollanda), Shakhtar Donetsk (Ukrayna), RB Leipzig (Almanya), Red Bull Salzburg (Avusturya), Benfica (Portekiz), Atalanta (İtalya), Zenit (Rusya)

4. Torba: Beşiktaş (Türkiye), Dinamo Kiev (Ukrayna), Club Brugge (Belçika), Young Boys (İsviçre), Milan (İtalya), Malmö (İsveç), Wolfsburg (Almanya), Sheriff Tiraspol (Moldova)

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Afganistan’da görev yapan Türk askerlerinin tahliyesine başlandığını açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının ülkeden çekilme sürecinin başladığının belirtildiği açıklamada, “(Afganistan’da görev yapan Türk askeri) Türk Silahlı Kuvvetleri kendine tevdi edilen bu görevi de başarıyla yerine getirmenin gururuyla vatan toprağımıza geri dönmektedir” denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Afganistan’da önümüzdeki sürecin nasıl şekilleneceğini Taliban’ın sözleri değil icraatları, eylemleri ve atacağı adımlar belirleyecektir” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da askerlerin tahliyesinin 24 ya da 36 saat içinde tamamlanabileceğini söyledi. 

Taliban daha önce 31 Ağustos’a kadar bütün askerlerin çekilmesi gerektiğini söylemiş ve bu tarihin “kırmızı çizgileri” olduğunu vurgulamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Taliban’ın 31 Ağustos’tan sonra da Afganistan’dan ayrılmak isteyen ABD’lilere, diğer ülke vatandaşlarına ve risk altındaki Afganlar’a izin vereceğini belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, son 20 yılın kazanımlarını korumak için Taliban ile diyalogların devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Afgan kadınlar, Taliban’ın ülkeyi tamamen ele geçirdiği 15 Ağustos’tan bu yana oldukça endişeli. Taliban’ın ülkeyi yönettiği 1996-2001 yılları arasında yaşananları tekrar yaşamaktan korkan dört kadın, Medyascope’a konuştu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.