Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus muhalif Aleksey Navalni’ye cezaevinde zorla devlet televizyonu izlettiriliyor

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, cezaevinden ilk röportajını verdi. Röportajda, yaşadığı koşulları Çin’deki çalışma kamplarıyla karşılaştıran Navalni, günde sekiz saat devlet televizyonu izlemeye zorlandığını söyledi. Navalni, “Er ya da geç bu rejim bitecek ve bu hatadan dönülecek. Rusya demokratik bir yolu seçecek” dedi.

Mesleki ve siyasi kariyerini Rusya’daki yolsuzluğu ortaya çıkarmak üzerine kuran Rus muhalif lider Aleksey Navalni, cezaevinden ilk röportajını Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The New York Times gazetesine verdi.

Navalni, cezaevlerindeki ağır çalışma günlerinin sona erdiğini ve kamplardaki ağır çalışma koşullarının yerini artık “beyin yıkama” ve “psikolojik şiddete” bıraktığını söyledi.

Navalni, “Çelik dişleri olan dövmeli iri yarı adamların pencere kenarındaki en iyi karyolayı kapmak için bıçaklı kavgalar yaptıklarını hayal edebilirsiniz. Fakat artık herkesin bir sıra halinde yürüdüğü ve her yere video kameraların asıldığı bir Çin çalışma kampı gibi bir yer hayal etmeniz gerekiyor. Sürekli kontrol ve ispiyonculuk kültürünün var olduğu bir yer” diye konuştu.

Navalni, cezaevindeki gardiyanların, mahkûmlar devlet televizyonunu izlerken onları izlediklerini ve uykuya dalmaları halinde uyandırdıklarını söyledi.

Öte yandan Navalni, umutlu konuşmaya ve daha iyi günlerin geleceğine dair olan inancını diri tutmaya devam etti: “Er ya da geç bu rejim bitecek ve bu hatadan dönülecek. Rusya, demokratik olan Avrupa’nın yolunu seçecek. Çünkü Rus halkı bunu istiyor.”

ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara yönelik eleştirilerini de yineleyen Rus muhalif, “Yaptırımlar, aristokratlardan ziyade Rus halkına zarar veriyor” dedi.

Cezaevindeki diğer mahkûmların saldırısına uğramadığı söyleyen Navalni, onlarla zaman geçirmekten ve yemek yemekten büyük keyif aldığının da sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Zehirlendiğinin anlaşılmasından kısa süre sonra Navalni, tedavi için Almanya’ya götürülmüştü. Ancak ocak ayında Kremlin’e meydan okurcasına Rusya’ya dönme kararı alan muhalif lider, kısa bir süre sonra tutuklanıp cezaevine gönderildi.

Öte yandan, önümüzdeki ay yapılacak parlamento seçimleri öncesi Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın zaferini garanti etmek için, Navalni’nin hareketi başta olmak üzere diğer muhalifler üzerindeki baskılar artarak devam ediyor.

Batılı istihbarat teşkilatları, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) memurlarının geçen yıl Navalni’yi Sovyetler Birliği’nden kalma sinir gazı Novichok ile zehirlediğini düşünüyor. Kremlin ise Navalni’yi zehirlediği yönündeki iddiaları reddediyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.