Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması – İnternet kullananların oranı yüzde 82,6’ya yükseldi, 2021 yılında internet üzerinden alışveriş arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre internete erişim imkanı olan hane oranı yüzde 92 oldu, internet kullananların oranı da yüzde 82,6’ya yükseldi. Öte yandan araştırmaya göre 2021 yılında internet üzerinden alışveriş arttı, en fazla giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişi yapıldı.

Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre 2021 yılında hanelerin yüzde 92’sinin evden internete erişim imkanına sahip olduğu gözlendi. Bu oran geçen yıl yüzde 90,7 idi.

İnternet erişim imkanı olan hane oranı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) Birinci Düzey’e göre, en yüksek yüzde 97,1 ile TR1 İstanbul (İstanbul) olurken bu bölgeyi yüzde 94,2 ile TR5 Batı Anadolu (Ankara, Konya, Karaman) bölgesi izledi.

16-74 yaş aralığındaki bireylerin yüzde 82,6’sı internet kullanıyor

İnternet kullanım oranı 2021 yılında 16-74 yaş aralığındaki bireylerde yüzde 82,6 oldu. Bu oran, bir önceki yıl yüzde 79,0’dı. İnternet kullanım oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oranın erkeklerde yüzde 87,7 ve kadınlarda yüzde 77,5 olduğu görüldü.

Genişbant ile internete erişim sağlayan hanelerin oranı 2021 yılında yüzde 92 oldu. Buna göre hanelerin yüzde 61,9’u sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet (uydunet), fiber bağlantı vb.) ile internete erişim sağlarken yüzde 88,5’i mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağladı. Genişbant internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı bir önceki yıl yüzde 89,9’du.

İnternet kullanan bireylerin yüzde 80,5’i interneti düzenli kullandı

16-74 yaş aralığındaki tüm bireylerin yüzde 80,5’inin, 2021 yılı ilk üç ayını kapsayan dönemde interneti düzenli olarak (hemen her gün veya haftada en az bir defa) kullandığı görüldü. Düzenli internet kullanımı bir önceki yıl yüzde 76,5’ti.

Özel amaçla kamu kurum ya da kuruluşları ile iletişime geçmek veya kamu hizmetlerinden yararlanmak için 2020 yılı Nisan ayı ile 2021 yılı Mart ayını kapsayan on iki aylık dönemde interneti kullanan bireylerin oranı yüzde 58,9 oldu. Bu oran daha önce aynı dönem için yüzde 51,5 idi. E-devlet hizmetlerini kullanım amaçları arasında, kamu kurum ya da kuruluşlarına ait web sitelerinden bilgi edinme yüzde 55,8 ile ilk sırayı aldı. Bireylerin yüzde 32,3’ü çevrimiçi form doldurduğunu bildirirken, yüzde 27,7’si resmi formları indirdiğini/yazdırdığını belirtti.

İnternet üzerinden alışveriş arttı

İnternet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı 2021 yılında yüzde 44,3 olarak gözlendi. Bu oran önceki yıl yüzde 36,5 idi.

Cinsiyete göre internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı erkeklerde yüzde 48,3 iken kadınlarda yüzde 40,3 oldu. Bu oran, bir önceki yıl sırası ile yüzde 40,2 ve yüzde 32,7 olarak gözlenmişti.

İnternet üzerinden mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireyler mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme zamanlarına göre incelendiğinde yüzde 32,4’ünün son üç ay içinde (2021 yılı ilk üç ayı) alışveriş yaptığı görüldü. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 23,9’du.

İnternetten en fazla giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişi yapıldı

İnternet üzerinden 2021 yılının ilk üç ayı içerisinde mal siparişi veren ya da satın alan bireylerin yüzde 70,7’si giyim, ayakkabı ve aksesuar satın aldı. Bunu yüzde 40,8 ile lokantalardan, fast food zincirlerinden, catering şirketlerinden yapılan teslimatlar, yüzde 33,4 ile gıda ürünleri, yüzde 28,7 ile kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri, yüzde 27,7 ile basılı kitap, dergi, gazete ve yüzde 27,6 ile temizlik ürünleri, kişisel bakım malzemeleri takip etti. 

İnternet üzerinden en fazla sipariş verilen ya da satın alınan mal türleri erkeklerde; yüzde 64,1 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 42,7 ile lokantalardan, fast food zincirlerinden, catering şirketlerinden yapılan teslimatlar ve yüzde 33,4 ile gıda ürünleri iken kadınlarda yüzde 77,8 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 40,6 ile kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri ve yüzde 38,8 ile lokantalardan, fast food zincirlerinden, catering şirketlerinden yapılan teslimatlar oldu.

En çok satın alınan veya abone olunan dijital içerik, film veya dizi izleme hizmetleri

İnternet üzerinden özel kullanım amacıyla 2021 yılının ilk üç ayında ürün satın alan ya da sipariş veren bireyler tarafından web sitesi veya uygulamaları kullanarak en çok satın alınan veya abone olunan dijital içerik yüzde 30,6 ile film veya dizi izleme hizmeti veya indirme olurken en çok satın alınan çevrimiçi hizmet yüzde 14,4 ile ulaşım hizmeti oldu.

İnternet üzerinden özel kullanım amacıyla 2021 yılının ilk üç ayında ürün satın alan ya da sipariş verenler içinde bir-iki defa ürün sipariş eden ya da satın alan bireylerin oranı yüzde 37,2 iken bunu 10’dan fazla yapanların oranı yüzde 17,4 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, bir önceki yılın aynı döneminde sırası ile yüzde 45,6 ve yüzde 11,2 olarak gözlenmişti.

Öte yandan; 2021 yılı ilk üç ayı içerisinde internet kullanıcısı olup aynı dönemde web sitesi veya mobil uygulama üzerinden mal ya da hizmet satın almayanların satın almama/sipariş vermeme nedenleri arasında; ürünü yerinde görerek almayı tercih etme, satış yapılan dükkana bağlılık ve alışkanlıklar yüzde 34,8 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 28,8 ile son üç ayda internetten mal veya hizmet satın almaya gerek duyulmaması izledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.