Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kabil’de intihar saldırıları – Biden: “Sorumluları bulacağız, bedelini ödeteceğiz”

Afganistan’da, Kabil Havalimanı’nın dışında meydana gelen ve IŞİD’in üstlendiği terör saldırılarında 100 sivil ve 13 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askeri öldü. En az 150 kişinin yaralandığı saldırılar sonrası basınn karşısına çıkan ABD Başkanı Joe Biden, saldırılara rağmen ülkeden çekilmenin devam edeceğini söyledi. Biden, “Teröristler tarafından caydırılmayacağız. Affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Saldırıların sorumlularını yakalayıp, bedelini ödeteceğiz” dedi.

Dün (26 Ağustos) akşam saatlerinde Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın çevresinde iki bombalı saldırı meydana geldi. IŞİD’in Horasan kolunun üstlendiği intihar saldırılarında en az 100 kişi hayatını kaybetti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ölenler arasında 13 ABD askerinin olduğunu doğrulandı. Saldırılarda en az 150 kişi de yaralandı.

Patlamalar, yerel saatle 18.00’de, Baron Otel’in yakınlarında meydana geldi. Saldırılar, İngiltere başta olmak üzere Batılı ülkelerin, güvenlik tehditi nedeniyle vatandaşlarını havaalanından uzak tutmaları konusunda uyarmasından saatler sonra gerçekleştirildi.

Reuters haber ajansının Taliban yetkililerine dayandırdığı haberinde, ölenlerin en az 29’u Taliban mensubu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit ise BBC Peştuca servisine verdiği demeçte, Taliban’ın herhangi bir zayiat yaşamadığını söyledi. Mücahit, “Biz herhangi bir zayiat vermedik. Saldırılar, ABD güçlerinin kontrolündeki bir bölgede yaşandı” dedi.

Biden: “Teröristler tarafından caydırılmayacağız”

ABD Başkanı Joe Biden saldırılara rağmen Afganistan’daki tahliyeleri tamamlayacaklarını belirtti. Saldırılardan sonra Beyaz Saray’da açıklama yapan Biden, “Bu görevi tamamlayacağız ve yapacağız” diye konuştu.

Ülkede kalan ve ayrılmak isteyen ABD’lileri kurtarmaya söz veren Biden, Afganistan’dan çıkmak isteyen tüm ABD’lileri bulacaklarını ve bölgeden çıkaracaklarını söyledi. Biden, “Teröristler tarafından caydırılmayacağız” dedi.

“Affetmeyeceğiz, unutmayacağız ve bedelini ödeteceğiz”

Afganistan’da görev yapan ABD askerlerini “kahraman” olarak nitelendiren Biden, saldırılardan sorumlu kişilere ve örgütlere misilleme sözü verdi. Biden, “Affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Saldırıların sorumlularını yakalayıp, bedelini ödeteceğiz” diye konuştu.

Pentagon’a IŞİD-K yapılanmasının liderlerini yakalamak için operasyonel planlar yapılması emrini verdiğini belirten Biden, “Belirlediğimiz yerde ve zamanda tüm gücümüzle cevap vereceğiz” dedi.

Trump: “Kabil trajedisinin yaşanmasına izin verilmemeliydi”

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise Kabil’deki terör saldırılarını bir trajedi olarak nitelendirdi ve “Kabil’de büyük bir trajedi yaşanıyor. Bu trajedinin yaşanmasına asla izin verilmemeliydi” mesajını paylaştı.

Taliban: “Şiddetle kınıyoruz”

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit ise patlama sonrası sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Afganistan İslam Emirliği, Kabil Havalimanı’nda sivillerin bombalanmasını şiddetle kınıyor. İslam Emirliği, sivil halkın güvenliği ve korunması konusunda oldukça endişeli” dedi.

Türkiye’den tepkiler

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Kabil’deki terör saldırılarında, Türk birliğinde herhangi bir hasar ve zayiat olmadığını belirtti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, Kabil’deki patlamalar sonrası açıklama yaptı. Çelik, “Kabil’de gerçekleşen terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Türkiye Afgan halkının iyiliği için çaba göstermeye devam edecek. Bu zor zamanlarda uluslararası toplum Afganistan’ı yalnız bırakmamalıdır” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’da meydana gelen terör saldırısını kınadı. Stoltenberg sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: “Düşüncelerimiz saldırılardan etkilenenlerle ve sevdikleri ile birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek.”

Fransa, İngiltere ve İspanya’dan da saldırılarla ilgili kınama mesajları geldi.

Kaynak: Guardian, BBC

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.