Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 ABD Açık 30 Ağustos Pazartesi günü başlıyor – Federer, Nadal, Williams kardeşler gibi önemli eksiklerin olduğu turnuvada Türkiye’yi Cem İlkel temsil edecek

2021 yılının dördüncü Grand Slam’i, 141. kez organize edilecek 2021 ABD Açık, New York’ta ABD Tenis Birliği Billie Jean King Ulusal Tenis Merkezi ev sahipliğinde 30 Ağustos – 12 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Roger Federer ve Rafael Nadal, sakatlıkları nedeniyle üst üste ikinci kez ABD Açık’ta mücadele edemeyecek. 2004-2008 yıllarında üst üste beş kez bu turnuvayı kazanan 40 yaşındaki Roger Federer, son yıllarda kortlardan uzak kalmasına sebep olan dizinden üçüncü kez ameliyat olacak. İsviçreli spor efsanesi Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, “Gerçekçiyim, bu yaşta bir ameliyat daha olup dönmenin zor olacağını biliyorum ancak yapılması gereken bu, çünkü tam anlamıyla sağlıklı olmak istiyorum” demişti. Bu yıl sakatlığı nedeniyle yalnızca beş turnuvada yer alabilen Federer, son olarak Wimbledon’a çeyrek finalde veda etti.

Roger Federer’in ardından 35 yaşındaki Rafael Nadal’ın da ayağındaki sakatlık nedeniyle ABD Açık’ı kaçıracağı ve sezonu kapattığı netleşti. Eurosport’tan Alex Corretja, İspanyol tenisçinin bu kararı almasında geleceği düşünmesinin etkili olduğunu söyledi.

Geçen yılki turnuvanın şampiyonu Dominic Thiem de bileğindeki sakatlık nedeniyle organizasyona katılamayacak. 27 yaşındaki Avusturyalı tenisçi, 2020 ABD Açık finalinde Alexander Zverev’i mağlup ederek ilk Grand Slam zaferini yaşamıştı. 

2016 ABD Açık şampiyonu Stan Wawrinka da ABD Açık’ta ayağındaki sakatlık nedeniyle yer alamayacak. Wawrinka’nın turnuvadan çekilmesi, Birleşik Krallık’tan Andy Murray’e ana tabloda yer açtı. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda çiftlerde mücadele eden 34 yaşındaki Murray, son dört yılda ABD Açık’ta iki kere (2018, 2020) mücadele etti. Winston-Salem Açık’a sakatlığı nedeniyle devam edemeyen Nick Kyrgios ise ABD Açık’a katılacağını açıkladı.

Kadınlarda Serena Williams, bu seneki Wimbledon’ı yarıda bırakmasına sebep olan hamstring sakatlığı nedeniyle ABD Açık’ı kaçıracak. Bu sezon yalnızca altı turnuvada oynayan 39 yaşındaki tenisçi, teklerdeki 24. Grand Slam zaferini kazanarak bu alanda Margaret Court’a ait rekoru egale etmek istiyor. Serena Williams son Grand Slam zaferini 2017’de Avustralya Açık’ta elde etti. 

Bu turnuvada iki şampiyonluğu bulunan Venus Williams da bacağındaki sakatlık nedeniyle ABD Açık’ta yer almayacağını sosyal medya üzerinden duyurdu. Böylece 2021 ABD Açık, 1997 yılından beri Federer, Nadal ve Williams kardeşlerin hiçbirinin yer almadığı ilk Grand Slam olacak.

2020’de Avustralya Açık’ı kazanarak ilk Grand Slam zaferini elde eden ve WTA Yılın Tenisçisi seçilen dünya beş numarası Sofia Kenin, Twitter’dan yaptığı açıklamayla ABD Açık’ı kaçıracağını açıkladı. 22 yaşındaki ABD’li tenisçi, Kovid-19 testi pozitif çıktığı için organizasyonda yer alamayacak.

Türkiye adına sevindirici bir haber Cem İlkel’den geldi. 26 yaşındaki tenisçimiz, ABD Açık elemeleri final turunda dünya 192 numarası Çek raket Jiri Lehecka’yı 7-6 ve 6-3’lük setlerle 2-0 mağlup ederek kariyerinde ilk kez ana tabloda mücadele etmeye hak kazandı. Daha önce milli tenisçilerimiz Marsel İlhan 2009, 2011, 2015’te, Çağla Büyükakçay 2016 ve İpek Soylu 2017’de ABD Açık’ta ana tabloda mücadele etmişti.

Djokovic dörtte dört için kortta

Dünya bir numarası Novak Djokovic, takvim yılındaki dört Grand Slam’i de kazanarak tarihe geçmek için korta çıkacak. 2021’deki Avustralya Açık, Fransa Açık ve Wimbledon’ı kazanan 34 yaşındaki tenisçi, ABD Açık’ı da kazanırsa 1969’da Rod Laver’dan sonra bu başarıyı gösteren ilk sporcu olacak. Ayrıca teklerde 21 Grand Slam zaferine ulaşacak ve Federer (20) ile Nadal’ı (20) geride bırakarak zirveye yerleşecek.

Erkeklerde Djokovic’e engel olabilecek isimler olarak Alexander Zverev, Daniil Medvedev ve Stefanos Tsitsipas öne çıkıyor. 24 yaşındaki Alman Zverev, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda yarı finalde Djokovic’i eledi ve altın madalyaya uzandı. 2019 ABD Açık’ta ikinci olan 25 yaşındaki Rus Medvedev, şu anda dünya sıralamasında Djokovic’in ardından ikinci sırada yer alıyor. 3. sıradaki 23 yaşındaki Yunan Tsitsipas, 2021 Fransa Açık’ta Djokovic’le finalde karşılaşan isimdi.

Son yıllarda Grand Slam’leri farklı isimlerin kazandığı ve sürpriz hikayelere tanık olduğumuz kadınlarda öne çıkan isimlerin başında, dünya bir numarası Ashleigh Barty geliyor. ABD Açık öncesi son turnuva olan Cincinnati Açık’ı kazanan 25 yaşındaki Avustralyalı tenisçi, 2021’de 40 maç ile en çok galibiyet alan kadın tenisçi.

Son üç ayda yalnızca üç maç kazansa da Naomi Osaka şampiyonluk adaylarından biri. Fransa Açık’ta basın toplantılarına katılmayacağını açıkladıktan sonra gündem olan, mental olarak zorluklar yaşadığı bir dönemden geçen 23 yaşındaki Japon tenisçi, beşinci Grand Slam’ini kazanmak için New York’a geliyor.

Kadınlar dünya iki numarası Belaruslu Aryna Sabalenka, dört numarası Çek Karolina Pliskova ve 2019 ABD Açık şampiyonu Kanadalı Bianca Andreescu, turnuva öncesi diğer olağan şüpheliler.

30 Ağustos – 12 Eylül tarihlerinde ABD Tenis Birliği Billie Jean King Ulusal Tenis Merkezi’nde oynanacak yılın son Grand Slam’inde toplamda 57,5 milyon dolar ödül dağıtılacak.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.