Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (30 Ağustos 2021): 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Doğu Akdeniz parçalı bulutlu, Marmara’nın kuzeyi ve Doğu Karadeniz kıyılarında sağanak yağış bekleniyor.

Ülkenin iç kesimlerinde hava sıcaklıkları üç ile sekiz derece arasında arttı. Bugün İstanbul’da hava 29, Ankara’da 35, İzmir’de 33, Diyarbakır’da 39, Antalya’da 30 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 17 bin 332 yeni vaka tespit edildi, 255 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 93 milyon 67 bin 717’ye çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 35 kuruş, avro kuru 9 lira 87 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.458 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın haftalık kapanışında gram altının satış fiyatı 488 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,88 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Bugün, Büyük Taarruz’un 99. yıldönümü. Ülkemizde Zafer Bayramı’nı kutlamak için çeşitli etkinlikler düzenlenecek. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zafer Bayramı vesilesiyle Anıtkabir’i ziyaret edecek ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tebrikleri kabul edecek. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Bayramı dolayısıyla Anıtkabir’de düzenlenecek törene katılacak.

Tunceli’nin Hozat ilçesi kırsalında 18 Ağustos’taki operasyondan sonra çıktığı ileri sürülen orman yangınına karadan arazi şartları nedeniyle müdahale edilemiyordu. Dün ilk kez bölgeye bir yangın söndürme uçağı ve iki helikopter ile havadan müdahale edildi. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre Hozat’taki Tanzi Deresi’nde orman yangını dün kontrol altına alındı. Cumhuriyet Halk Partisi’nden bir heyet, yangın bölgesine gitti. Heyetin izlenimlerine göre 140 hektarlık alan yandı. 

Edgar Şar, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ile yaşadığı saldırıyı, partisinin ve muhalefetin bundan sonraki planlarını ve muhalefete geçen belediyelerin performansını konuştu.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de üçüncü hafta, dün (29 Ağustos) oynanan dört maç ile sona erdi. Galatasaray, 2-0 öne geçtiği karşılaşmada Kasımpaşa ile 2-2 berabere kalırken Göztepe ise Demir Grup Sivasspor deplasmanında bir puanı son dakikalarda attığı gol ile kurtardı. Fenerbahçe ve Trabzonspor ise dünün kazananları oldu. Sarı-lacivertliler, sezona iyi bir başlangıç yapan Altay’ı deplasmanda 2-0’lık skor ile mağlup etti. Bordo-mavililer ise GZT Giresunspor’u deplasmanda 1-0 yendi. Beşiktaş ise, 28 Ağustos Cumartesi günü VavaCars Fatih Karagümrük’ü 1-0 mağlup etmeyi başardı.

Süper Lig’in 3. haftasında alınan sonuçları Kubilayhan Kavrazlı’dan dinliyoruz: 

Adana Demirspor 1-1 İttifak Holding Konyaspor 

Beşiktaş 1-0 VavaCars Fatih Karagümrük 

Medipol Başakşehir 0-1 Yukatel Kayserispor 

Fraport TAV Antalyaspor 3-2 Çaykur Rizespor

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 2-0 Gaziantep FK

GZT Giresunspor 0-1 Trabzonspor

Kasımpaşa 2-2 Galatasaray

Atakaş Hatayspor 5-0 Aytemiz Alanyaspor

Altay 0-2 Fenerbahçe

Demir Grup Sivasspor 2-2 Göztepe

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 8’li finallerde Çekya ile karşılaştı. Milliler, 2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda rakibi Çekya’yı da 3-1 mağlup ederek çeyrek finalde Polonya’nın rakibi oldu. Maç 31 Ağustos Salı akşamı saat 20:30’da oynanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile heyetler arası görüşmelerin ardından ortak açıklamalarda bulundu. İki mevkidaş da Afganistan’daki gelişmeler ile ilgili konuştu. Çavuşoğlu, Afganistan’dan Türkiye’ye gelmek isteyen Türk vatandaşlarının tahliyesinin güvenli bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin artık göçmen yükünü kaldırmasının söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi. 

Halen Afganistan’da Alman vatandaşlarının ve yerel personelinin bulunduğunu söyleyen Heiko Maas, Almanya olarak onları kabul edeceklerini belirtti.  Maas, “Türkiye, Kabil Havaalanı’ndaki faaliyetleriyle tahliyelere önemli bir katkıda bulunuyor” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nden yapılan açıklamaya göre, Kabil’de Havalimanı’nı hedef alacak bir intihar saldırısı önlendi. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.