Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Cumhuriyeti reklam arası görenler için 30 Ağustos

Gazeteci Murat Yetkin, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yıldönümü üzerine yazdı. “Cumhuriyeti reklam arası görenler için 30 Ağustos” başlıklı yazısında Yetkin, “Atatürk cumhuriyetinde filmi kopartıp bir süre sanki gösterim orada bitmiş zannına yol açan makinist olarak anılacaklar” dedi.

YetkinReport‘ta çıkan yazısında Murat Yetkin, eski AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu‘nun 2015’te sosyal medya hesabından “600 yıllık imparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi” mesajını paylaşmasına atıfta bulunarak şunları yazdı: “İstilacıların, direniş kuvvetlerinin Meclis ve hükümet merkezi yaptıkları Ankara’nın adeta ensesine geldikleri durumda dahi Kurtuluş Savaşı’nı yürüten kadro, Meclis’teki tartışmaları durdurmak, muhalefeti susturmak, Meclis’i tatil etmek gibi yollara sapmamıştır. TBMM kapatıldığı, askıya alındığı darbe dönemleri dışında hiçbir dönemde 2018’de Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği etkisizlik düzeyine getirilmemiştir. Cumhuriyetin bakanları, darbe dönemleri dışında başka hiçbir zaman 2018’den bu yana olduğu kadar etkisiz ve zaman zaman kendi dosyaları üzerinde dahi yetkisiz bir duruma itilmemiştir. Bir ölüm kalım savaşı sürerken bile halkın temsilcilerinin Meclis çatısı altında sarf edilen görüşlerine kulak verilmiştir. O Meclis ki kendisini reklam arasını etmemiş, 20 Mart 1916’da İstanbul’un resmen işgali ile dağıtıldıktan bir ay kadar sonra 23 Nisan 1920’de Ankara’da yeniden kurulmuştur. Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı kadrolarını her fırsatta kötüleyen, adlarını tarihten silmeye çalışanlar ya da onların gözüne girmeye çalışan acınası kimseler, cumhuriyeti reklam arası gibi görüyor olabilirler. Tarih bilinciyle baktığınızda reklam arası filan da yoktur. Tarih iniş çıkışlarla ilerler. Bugünkü Taliban Afganistan’ına bakmak ibret dolu dersler çıkarmaya yeter. Ancak günün birinde, Müslüman toplumda demokrasinin işleyebilmesinin iki şartına, yani din ve devlet işlerinin ayrıldığı laiklik ve kadının erkekle eşit haklara sahip olması temelinde yükselen cumhuriyetin reklam arası olmadığını göreceklerine inanıyorum. O gün belki bugünler de reklam arası değil, filmin koptuğu yerden tamir edilerek yeniden gösterilmeye başladığı dönem olarak anılacaktır. Kim bilir?”

Murat Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.