Usta sanatçı Ferhan Şensoy hayatını kaybetti

Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu, roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu, 1987 yılından beri aralıksız devam eden tek kişilik oyunu “Ferhangi Şeyler” ile Türk tiyatro tarihine adını yazdıran usta sanatçı Ferhan Şensoy, bu sabaha (31 Ağustos) karşı bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Şensoy, haziran ayında damarlarıyla ilgili geçirdiği bir operasyon sonrası temmuz ayında komplikasyon yaşamış ve hastaneye kaldırılmıştı. 2 Temmuz’da iç kanama nedeniyle hastaneye yatırılan Şensoy, bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi görüyordu.

Sanatçının tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi’nin açıklamasında, “Uzun süredir kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalıklarla ilgili farklı hastanelerde tedavi gören; ülkemizde yetişen en önemli tiyatroculardan olan, meddahlık geleneğinin simgesi kavuğu 30 yıla yakın süre taşıma onuruna sahip Ferhan Şensoy, dün gece sabaha karşı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat etmiştir. Tüm sanatseverlere ve ailesine baş sağlığı ve sabır dileriz” denildi.

Ferhan Şensoy için 2 Eylül Perşembe günü saat 13:00’te Ses Tiyatrosu’nda veda töreni düzenlenecek. Şensoy’un naaşı Teşvikiye Camii’nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında Zincirlikuyu Kabristanı’na defnedilecek.

70 yaşında hayata veda eden usta sanatçının kaybı, kurucusu olduğu Ortaoyuncular‘ın Twitter hesabından, “Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun” denilerek duyuruldu.

Ferhan Şensoy’un eski eşi Derya Baykal, Twitter hesabından şu sözleri paylaştı: “Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik çok üzgünüz…”

Şensoy’un kızları Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy da üzüntülerini şu sözlerle dile getirdi:

Sanatçının vefatını ailesinin yanı sıra pek çok ünlü sima ve siyasi de üzüntüyle karşıladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Tiyatro ve sinema dünyamız büyük bir çınarını kaybetti. Ferhan Şensoy’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Kederli ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum” diye yazdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Tiyatromuzun kıymetli üstadı Ferhan Şensoy’un vefatını derin bir üzüntü ile öğrendim. Ülkemiz büyük bir sanatçısını kaybetti. Ailesine, sevenlerine, sanat camiasına, ülkemize başsağlığı diliyorum” diyerek taziyelerini paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tiyatromuzun duayeni Ferhan Şensoy’u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Geleneksel tiyatronun yarınla güçlü bağını kurmuş çok değerli bir sanatçımızdı. Rahmet diliyorum” paylaşımını yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: “Türk tiyatrosu ve sinemasının duayen ismi Ferhan Şensoy’un hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı ve sabır diliyorum.”

Twitter hesabından taziyelerini ileten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tiyatro dünyamızın usta ismi Ferhan Şensoy’u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sanatçımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim” dedi.

Sanatçı Ahmet Mümtaz Taylan, “Kül yutmaz mizahıyla tiyatromuzun dağarcığının gelişmesine unutulmaz katkıları olmuş bir ustayı kaybettik. Çok daha güzel günler görmeyi hak ediyordu. Nur içinde yatsın” paylaşımını yaptı.

https://twitter.com/taylan1789/status/1432591474252779520

Tiyatrocu Tolga Çevik de “Çok ama çok üzüldüm. İnanılmaz yazar, şahane tiyatrocu, eşsiz meddah, bir ağabey, muhteşem bir zeka, gerçek bir Don Kişot. Gitti Düşbüküm. Nur içinde yat” ifadeleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Oyuncu Mert Fırat yaptığı paylaşımda, “İlham olduğun, çığır açtığın meslek hayatımızın medarı iftiharı, ustamız, dik duruşunla, hiç durmayan üretme azminle bizlere hep ışık oldun. Yattığın yer incitmesin, devrin hep daim oldu daim olacak” dedi.

Gazeteci ve yazar Melis Alphan, “Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin’in vefatından sonra onun için yazdığı mektupta şöyle demişti: ‘Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne. Buluşuruz gökyüzünde neşeli bir meyhanede.’ İşte o gün geldi” diye yazdı.

https://twitter.com/melisalphan/status/1432587829461360643

Sanatçının vefatı spor camiasında da üzüntüyle karşılandı. Fenerbahçe Spor Kulübü Twitter hesabından, “Türk sinema ve tiyatrosunun usta sanatçısı Ferhan Şensoy’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı dileriz” sözleri paylaşıldı.

Galatasaray Spor Kulübü de paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bu topraklarda tiyatroyu milyonlara sevdiren, yüzlerce genç yetiştiren, izi asla silinmeyecek oyunlara imza atan Galatasaray Lisesi’nin müthiş öğrencisi Ferhan Şensoy’u kaybetmenin üzüntüsünü taşıyoruz. Ailesine, sevenlerine, camiamıza ve sanat dünyamıza başsağlığı dileriz.”

Beşiktaş Spor Kulübü hesabından, “Türk sinema ve tiyatrosunun değerli sanatçısı Ferhan Şensoy’un vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat dünyasına başsağlığı dileriz” sözleri paylaşıldı.

Ferhan Şensoy, 2016 yılında Medyascope’a konuk olmuştu.

Usta sanatçı hayatını Spotify platformunda podcast yayınlarıyla anlatıyordu.

Ferhan Şensoy kimdir?

Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951’de Samsun-Çarşamba’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi’nde de bir süre okuyan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu. 1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşadı, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken, Montreal’de “Ce Fou De Gogol” adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar Ödülü’nü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre – Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, “Harem Qui Rit” isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye’ye döndü.

Nisa Serezli – Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan Ferhan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çeşitli skeçler yazdı. Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı “Dedikodu Şov” isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası’yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan’ın yazıp, Fuat Güner’in müziklerini yaptığı “Kukla ve Kuklacı Kabare” gösterilerinde rol aldı. 1978’de, ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayımlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı “Kızını Dövmeyen Dizini Döver” ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurdu ve kendi eseri olan, İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı. Onlarca ödül alan sanatçı aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme aldı. Televizyon dizileri ve sinema filmlerinde de yer aldı. 1988’de Derya Baykal ile evlenen ve 2004 yılında boşanan Şensoy’un, Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy adında iki kızı var.

Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan usta isim, Türk Tiyatrosu’nda kendine özgü bir yer edindi. Tek kişilik oyunu “Ferhangi Şeyler”, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunu olan Şensoy, Kel Hasan Efendi’den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralmış ve 2016 yılında Rasim Öztekin’e devretmişti. Şensoy, kavuğunu teslim ettiği Öztekin’den beş ay sonra hayata gözlerini yumdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.