Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Eylül 2021): Enflasyon verileri açıklanacak

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Marmara’nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun iç kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor. 

Hava sıcaklığının kuzey ve iç kesimlerde iki ila altı derece azalacağı tahmin ediliyor.

Bugün İstanbul’da sağanak yağış bekleniyor. Ankara’da hava 26, Antalya 32, Diyarbakır 34, İzmir ise 32 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 496 yeni vaka tespit edildi, 283 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 95 milyon 648 bin 919’a çıktı. 

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüz yüze eğitimin başlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Koca aşıya ilginin arttığını ve özellikle öğretmenlerin büyük kısmının aşı yaptırdığını vurgularken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 90’ının aşıları tamamlanmayan kişiler olduğunu belirtti.

Diyarbakır’da salgın hastanesi olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında aşılanmamış ve yaşları 26-35 arasında olan dokuz gebe genç kadının yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Salgın hastanesi olarak hizmet veren Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde işten ayrılma yasaklarının kalkması ile birlikte 43 doktor istifa etti.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 28 kuruş, avro kuru 9 lira 84 kuruştu.

Borsa  İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.479 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 483 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,92 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Yüzde 7 seçim barajı netleşmiştir. Cumhur İttifakı’nın yaklaşımı budur” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 27 milletvekili, 801 milyon dolara mal olan Ankapark için Meclis Araştırması istedi. Vekiller “Kapatıldığından beri 112 milyon TL zarar tespit edildi” dedi.

Anayasa Mahkemesi, kapatma davasıyla ilgili HDP’ye 60 gün ek süre verdi. Ön savunma için verilen toplam süre 60 günden 120 güne çıktı.

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

Doğalgazda eylül ayı için mesken tarifesi sabit kalırken, sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı.

Ankara’da 6 Eylül itibarıyla aşı olmayan kişiler, konser, tiyatro, sinema gibi toplu etkinliklere PCR testi yaptırarak girecek.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF), 4 Eylül Cumartesi günü yapılacak bütünleme sınavlarının yüz yüze yapılacağını, sınavlara temaslı ve PCR testi pozitif olanların da girebileceğini ancak bu öğrencilerin ayrı sınıflarda sınava alınacağını açıklamıştı. Medyascope, sınava girmesi gereken koronavirüs temaslı ve PCR testi pozitif olan öğrencilerle görüştü. Öğrencilerden Burak Şen, “Ben sınava girecektim ancak PCR testim pozitif çıkınca girmekten vazgeçtim. Sağlık çalışanları ilaçlarımı getirdiği zaman bana kesinlikle dışarı çıkmamam gerektiğini söylediler. Onlara, ‘Cumartesi günü sınavım var’ dediğimde ise ‘Sizin kapıya çıkmanız yasak, çıktığınız zaman hakkınızda cezai işlem uygulanır’ cevabını verdiler. Bu durumda nasıl sınava gidebilirim” dedi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda heyecan bugün zirveye ulaşacak. Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı, bugün saat 18.00’de Sırbistan ile yarı finalde kozlarını paylaşacak. Mücadele, TRT 1’den naklen yayınlanacak.

Erkekler Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda C Grubu’ndaki ilk maçına çıkan A Milli Erkek Voleybol Takımı, Rusya’yı 3-1 yenerek galibiyete uzandı. Milli takımın ikinci maçı yarın, İspanya karşısında olacak

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

BBC Türkçe’nin haberine göre İtalyan bir gazeteye demeç veren Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taliban’ın en önemli partnerinin Çin olduğunu, Türkiye ve Katar’ın da Kabil Havalimanı’nın yeniden işler hale getirilmesi için çalıştığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genelkurmay Başkanı Milley, Taliban’ı “acımasız bir grup” olarak nitelendirdi ve değişip değişmeyeceklerinin muamma olduğunu söyledi. General, ABD’nin gelecekte Afganistan’daki terörle mücadele operasyonlarında Taliban ile işbirliği yapmasının mümkün olduğunu da belirtti. Taliban, Afganistan’da kendilerine karşı direnişin sürdüğü Pençşir Vadisi’ni kuşattığını açıkladı ve Pençşir liderlerini barış görüşmelerine çağırdı.

Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruması (BGCI) tarafından yayımlanan rapora göre, dünyadaki ağaç türlerinin neredeyse üçte biri yok olma riski altında. BGCI Genel Sekreteri, “Bu rapor, dünyanın dört bir yanındaki yardıma muhtaç ağaçların çağrısı” dedi.

ABD’nin Oregon eyaletindeki bir McDonald’s şubesi, işgücü piyasasında yaşanan sorunlar nedeniyle 14 ila 15 yaşındaki gençleri iş başvurusunda bulunmaya çağırdı. Oregon’daki bir şubenin yetkilisi, “Bu tür bir personel eksikliğiyle daha önce hiç karşılaşmadık” dedi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.