Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ida Kasırgası ABD’yi vurdu: En az 45 ölü

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kuzeydoğusunda etkili olan Ida Kasırgası’nın yol açtığı şiddetli yağış ve sel nedeniyle en az 45 kişi hayatını kaybetti, milyonlarca Amerikalı elektriksiz kaldı. ABD Başkanı Joe Biden, “İklim Krizi’ne karşı harekete geçmemiz gerek” dedi.

Ida Kasırgası, New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut ve Maryland’de etkili olmaya devam ediyor. Kasırga nedeniyle şiddetli yağış ve sel baskınları yaşandı, en an 45 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları sürerken can kayıplarının artmasından endişe ediliyor.

Salı gününden beri uyarı yapılıyordu

Ida Kasırgası, geçen pazar (29 Ağustos) günü Louisiana eyaletini vurmuş, New Orleans’ta elektrik kesintilerine, Missisipi’de ölümlere neden olmuştu. Ulusal Kasırga Merkezi, salı (31 Ağustos) gününden beri Orta Atlantik ve New England bölgelerinde “ciddi ve hayati tehlike yaratan ani sel” uyarısı yapıyordu.

Eyalette en az 23 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayan New Jersey Valisi Phil Murphy,Ölenlerin çoğu sele arabalarında yakalanıp su tarafından sürüklenen kişiler. Dualarımız aileleriyle birlikte” dedi.

New York polisi de 13 kişinin öldüğünü duyurdu. Bir kişinin arabasında, diğerlerinin ise bodrum katlarındaki dairelerinde sel nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Biden: “Harekete geçmemiz gerek”

ABD Başkanı Joe Biden, dün (2 Eylül) Beyaz Saray’daki konuşmasında iklim kriziyle mücadele vurgusu yaptı. Biden, “Daha iyi hazırlanmalıyız. Harekete geçmemiz gerek” dedi.

Ida Kasırgası, ABD anakarasına vuran beşinci en büyük fırtına. Kasırga, bir milyon kişiyi etkileyen haftalarca sürebilecek elektrik kesintisine neden oldu. Bilim insanları, küresel ısınmayla birlikte bu tür aşırı hava olaylarının daha yaygın olacağı konusunda uyarmıştı.

Biden iklim değişikliği ile mücadele sözü vermiş ancak hükümetin bu hafta petrol ve gaz aramak için sondaj ihalelerini yeniden başlatması çevrecilerin tepkisine yol açmıştı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.