Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kahire’nin eteklerinde Mısır’ın yeni teknolojik başkenti: Sisi’nin “çılgın projesi”

Mısır’ın başkenti Kahire’nin eteklerinde yeni bir teknolojik başkent yükseliyor. İnşaatı süren bu yeni merkezde bütün sistemin mobil uygulamalar ve teknoloji aracılığıyla işletilmesi bekleniyor. Mısırlılar’ın bir kısmı bu projenin herkes için faydalı olduğunu düşünürken, bir kısmı söz konusu projenin sadece seçkinler için tasarlandığı fikrinde. Mısırlı yetkililer ise bu yeni şehrin Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin “amiral gemisi” olduğunu söylüyor.  

Mısır’da Kahire’nin eteklerinde yeni bir teknolojik başkent inşa ediliyor. Şehirde ikamet edecek olanlar, kapıların kilidini açmak ve ödeme yapmak için akıllı kartlar ve uygulamalar kullanacak. İnternet hizmeti ise halka açık WiFi üzerinden sağlanacak.

Şehirde altı bin kameradan oluşan bir ağ, trafiği düzenlemek ve şüpheli faaliyetleri bildirmek için yayaları ve araçları izleyerek, her caddedeki etkinliği takip edecek.

Bu yeni teknolojik akıllı şehrin, mevcut başkent Kahire’deki internet ve telefon altyapısı, çarpık kentleşme gibi sorunların hiç yaşanmayacağı bir şehir olması planlanıyor.

“Yeni idari başkent” olarak adlandırılan bu yeni şehir, çölün üzerinde sıfırdan inşa ediliyor. Şehir, 6,5 milyon kişiyi barındıracak şekilde tasarlandı ve bu yıl içinde memurların ikametine açılması bekleniyor.

Yeni şehirde yaşayacaklara faturaları ödemek, yerel hizmetlere erişmek, şikayetleri ve sorunları bildirmek için tek bir uygulama vaat ediliyor. 

Mısırlı yetkililer, kullanılacak ileri teknoloji sistemlerinin sızıntıları veya arızaları tespit ederek konut sakinlerinin tüketimlerini denetlemelerini sağlayacağını ve israfı azaltmaya yardımcı olacağını belirtiyor.

Honeywell tarafından geliştirilen bir gözetim sisteminin şehirde kalabalıkları ve trafik sıkışıklığını izlemesi, hırsızlık olaylarını tespit etmesi, şüpheli kişileri veya nesneleri gözlemlemesi ve acil durumlarda otomatik alarmları tetiklemesi planlanıyor.

Yetkililer, gözetim teknolojisinin suçu tespit etmeyi ve güvenliği artırmayı amaçlayacağını ve ayrıca verilerin Mısır yasaları ve uluslararası standartlarla korunacağını söylüyor.

Kenti inşa eden orduya ve devlete ait bir şirket olan Kentsel Gelişim İdari Başkenti’nin (ACUD) teknoloji başkanı Mohamed Halil, “Mobil uygulamaları aracılığıyla bir vatandaş yaşama dair tüm işlerini cep telefonundan yönetebilecek” dedi.

Sisi’nin amiral gemisi

Mısırlı yetkililere göre yeni şehir, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin amiral gemisi olacak. ACUD Teknoloji Başkanı Mohammed Halil, Bu model, kurulmakta olan 14 yeni şehrin tamamında uygulanıyor. Hedeflerimizden biri şehirlerin entegrasyonu” diyerek, akıllı şehir projeleri ile yeni bir tarz oluşturmak istediklerini belirtti. Halil, proje için toplam 640 milyon dolar olan teknoloji ve iletişim sözleşmelerinin daha sonraki aşamalarda 900 milyon dolara yükselebileceğini söyledi. Projenin ortakları arasında Huawei, Orange ve Mastercard da bulunuyor.

Mısırlılar’ın bir bölümü teknolojik şehri çok gecikmiş bir proje olarak görürken, bazı Mısırlılar ise yeni başkentin, nüfusun yaklaşık üçte birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir ülkede ayrıcalıklı seçkinler için yapıldığını düşünüyor.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.