Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

200’den fazla sağlık dergisi iklim krizine karşı acil eylem çağrısında bulundu: “2021 yılını, felaketi durdurabileceğimiz bir yıl olarak görüyoruz”

Dünya çapındaki 200’den fazla sağlık dergisi, dünya liderlerini iklim değişikliği konusunda acil önlem almaya ve sağlığı korumaya çağıran bir bildiri yayımladı. British Medical Journal’ın (BMJ) Genel Yayın Yönetmeni ve bildirinin ortak yazarlarından Dr. Fiona Godlee, “2021’i, dünyanın gidişatını değiştirdiği yıl olarak görmek istiyoruz zira sağlığımız bugün atacağımız adımlarla şekillenecek” dedi.

British Medical Journal (BMJ), iklim krizinin ciddiyetini yansıtan açıklamayı yapmak için ilk kez bu kadar çok yayıncının bir araya geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve 2021’in Kasım ayında Glasgow’da yapılacak COP26 İklim Değişikliği Konferansı öncesi yayımlanan yazıda, “COP26 öncesinde, dünya çapındaki sağlık dergilerinin editörleri olarak, küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derecenin altında tutmak, doğanın tahribatını durdurmak ve sağlığı korumak için acil eylem çağrısında bulunuyoruz. Sağlık profesyonellerinin onlarca yıldır belirttiği gibi insan sağlığı, küresel sıcaklık artışları ve doğanın yok edilmesiyle zarar görüyor” denildi.

Bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Bilim kesindir. Sanayi Devrimi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde küresel bir sıcaklık artışı ve devam eden biyoçeşitlilik kaybı, insan sağlığı üzerinde geri döndürülmesi imkansız felaketlere yol açabilecektir.

Dünyanın koronavirüs ile mücadelesini biliyoruz ama bu durum emisyonu hızla azaltmak için salgının bitmesini beklememiz gerektiği anlamına gelmiyor.

Küresel halk sağlığına yönelik en büyük tehdit, dünya liderlerinin küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutma ve doğayı restore etme konusunda sürekli olarak içerisine sürüklendikleri başarısızlığıdır.

Acilen, dünya çapında değişiklikler yapılmalı. Daha adil ve daha sağlıklı bir gezegen inşa edilmelidir.

Dünya genelindeki 200’den fazla sağlık dergisinin editörleri olarak, hükümetleri ve diğer liderleri acilen harekete geçmeye davet ediyoruz. 2021 yılını dünyanın felaketine gidişi durdurabileceğimiz kritik bir yıl olarak görüyoruz.”

BMJ Genel Yayın Yönetmeni ve bildirinin ortak yazarlarından Dr. Fiona Godlee, “Sağlık profesyonelleri koronavirüs krizinin ön saflarında yer alıyor. Profesyoneller, küresel sıcaklık artışının 1,5 derecenin üzerine çıkmasının ve doğanın sürekli tahribatına izin vermenin çok daha ölümcül krizlere yol açacağı konusunda birleşiyor. Zengin ülkeler daha hızlı hareket etmeli ve halihazırda yüksek sıcaklıklardan mustarip ülkeleri desteklemek için ellerinden geleni yapmalıdır. 2021 yılını dünyanın gidişatının değiştirdiği yıl olarak görmek istiyoruz zira sağlığımız bugün atacağımız adımlarla şekillenecek” dedi.

Bildiri, Lancet, New England Journal of Medicine, East African Medical Journal, Chinese Science Bulletin, National Medical Journal of India, Medical Journal of Australia ve BMJ Global dahil olmak üzere önde gelen dergilerde yayımlandı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.