Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Blinken ve Austin, Körfez’deki müttefiklerine Afganistan’dan neden çekildiklerini anlatmaya gidiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD’nin Afganistan’dan çıkışının Ortadoğu ve Avrupa ile ilişkilerini nasıl etkilediğini tespit etmek için Körfez ülkelerine gidecek. Bölge ülkeleri ile görüşmede hem Austin hem de Blinken, “ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Ortadoğu’daki müttefiklerini yalnız bırakacağı anlamına gelmediğini” anlatacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Kuveyt’e seyahat edeceği belirtilirken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Katar ve Almanya’da bir dizi temaslarda bulunacak. Blinken ve Austin’in Körfez ülkelerine düzenleyeceği ziyaretin ana teması, “ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Ortadoğu’daki müttefiklerini yalnız bırakacağı anlamına gelmediğini” anlatmak olacak.

Lloyd Austin

Blinken ve Austin’in Körfez’deki müttefiklerine Başkan Joe Biden’ın Afganistan’daki savaşı sona erdirmesinin asıl amacının, ABD’nin Çin ve Rusya’dan gelen güvenlik tehditlerine karşı daha çok odaklanmak olduğunu belirtmesi bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, “Bakan Austin seyahati boyunca bölgesel ortaklarla bir araya gelecek ve Afganistan’dan tahliye çalışmalarında ABD’ye verdikleri destek için teşekkür edecek” dedi.

Antony Blinken

Dışişleri Bakanı Blinken’ın önce Katar’ın başkenti Doha’daki yetkililer ile görüşmesi ve tahliye operasyonları sırasında verdiği destek için Katar’a teşekkür etmesi bekleniyor. Katar’daki görüşmelerden sonra Blinken’ın Almanya’ya geçeceği ve Ramstein Üssü’ndeki tahliye çalışmalarını inceleyeceği belirtiliyor. Blinken’ın Almanya ziyareti sırasında 20 ülkenin dışişleri bakanları ile Afganistan temalı bir toplantı yapacağı da açıklandı.

ABD’nin Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dean Thompson gazetecilere verdiği demeçte, “Bu gezi, Katar ile ilişkilerimize odaklanıyor. Onlara tahliye operasyonları sırasında verdikleri destek için teşekkür edeceğiz. Gezi boyunca temel motivasyonumuz bu olacak” dedi. Katar aynı zamanda Taliban ile Kabil Havalimanı’nın sivil uçuşlara açılması için de görüşmeler yürütüyor.

Öte yandan, ABD’li yetkililer ne Blinken ne de Austin’in Taliban üyeleriyle görüşmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.