Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız aktör Jean-Paul Belmondo yaşamını yitirdi


Dünyaca ünlü Fransız aktör Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında hayatını kaybetti. Jean-Luc Godard ve François Truffaut’nun da aralarında bulunduğu ünlü yönetmenlerle çalışma fırsatı bulan Belmondo, hayatı boyunca 80’den fazla filmde rol aldı. Belmondo, 1959 yapımı “Serseri Aşıklar” filmindeki çığır aşan performansıyla akıllara kazınmıştı.

Fransız Yeni Dalgası’nın öncü yönetmeni Jean-Luc Godard‘ın 1959’daki “Serseri Aşıklar” filmindeki çığır açan performansıyla hatırlanan Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında hayatını kaybetti.

Belmondo’nun avukatı Michel Godest ünlü aktörün evinde öldüğünü açıkladı. Godest, “Bir süredir çok yorgundu. Huzur içinde öldü” dedi. Ünlü aktörün ölüm nedeni ise paylaşılmadı.

Belmondo, François Truffaut‘dan Claude Lelouch’a kadar dönemine damga vurmuş Fransız yönetmenlerle çalışma fırsatı buldu.

Belmondo, sanat kariyerindeki ilk yıllarında küçük taşra tiyatrolarında oynamaya başladı. 1958’de Paris’te kendisinden kısa bir filmde oynamasını isteyen Jean-Luc Godard‘ın dikkatini çekti. Belmondo, 1999 yılında Liberation gazetesine verdiği demeçte o günleri şöyle anlatmıştı:

Karımla bu mesele üzerine konuştum ve o bana ‘Devam et’ dedi. ‘Eğer (Godard) seni rahatsız etmeyi sürdürürse, ona yumruk atarsın.”

1960’larda ana akım filmlere yöneldi

Belmondo, 1960’larda gişe rekortmeni ana akım filmlere geçme kararı aldı ve Fransa’nın önde gelen komedi ve aksiyon aktörlerinden biri oldu.

Ticari sinemada kariyer yapma ve sanat sinemasından uzak durma kararı, yeteneğini boşa harcadığı eleştirilerine yol açtı. Hayatı boyunca bu eleştirileri reddeden Belmondo, “Bir sinema oyuncusu başarılı olduğunda, insanlar ona sırtlarını döner ve onun kolay yolu seçtiğini, bir çaba göstermek ya da onun bir risk almak istemediğini söylerler” demişti.

Belmondo, neden ana akım sinemayı tercih ettiği sorulduğunda ise şunları söylemişti: “Sinemaları doldurmak çok kolay olsaydı o zaman film dünyası bugün olduğundan çok daha sağlıklı olurdu. Eski bir çöplük yapıyor olsaydım bu kadar uzun süre ilgi odağında kalacağımı düşünmüyorum. İnsanlar artık o kadar aptal değil.”

Bir döneme damgasını vurdu

Belmondo, 9 Nisan 1933’te ünlü heykeltıraş Paul Belmondo ve ressam Sarah Rainaud-Richard‘ın oğlu olarak Neuilly-sur-Seine’de doğdu. Sanattan ziyade daha çok spora ilgi duydu. Gençliğinde bir süre boks ve futbol ile uğraştı.

Oyunculuğu yöneldikten sonra, Paris Konservatuvarı 1952’de onu öğrenci olarak almayı kabul etti. Belmondo, daha önce konservatuvara girmek için üç girişimde bulunmuştu. Konservatuvardaki öğretmenlerinden biri olan Pierre Dux, Belmondo’nun asla iyi bir oyuncu olamayacağını iddia ederek, “Bay Belmondo, sahip olduğu serseri yüzü nedeniyle asla başarılı olamayacak” demişti.

Belmondo bir döneme damgasını vurdu ve çoğu gişe rekorları kıran 80’den fazla filmde rol aldı. 1960 yapımı “Serseri Aşıklar“, 1965 yapımı “Çılgın Pierrot”, 1970 yapımı “Borsalino” ve 1981 yapımı “Profesyonel” filmleriyle akıllara kazınmıştı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.