Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kabine toplantısından sonra konuşan Erdoğan, Orta Vadeli Program döneminde milli gelirin 1 trilyon dolara çıkacağını iddia etti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü (6 Eylül 2021) kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Resmî Gazete’de dün (5 Eylül 2021) yayımlanan Orta Vadeli Program ile milli gelir seviyesini 1 trilyon dolar seviyesine taşıyacaklarını iddia ederek, “İhracatın 211 milyar dolar, program dönemi sonunda ise 250 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz. Milli gelirimizi Orta Vadeli Program dönemi sonunda 1 trilyon dolar seviyesine taşıyacağız” diye konuştu. Koronavirüs salgınıyla ilgili de konuşan Erdoğan, “Salgınla mücadelede hâlâ tek ve önemli kozumuz aşıdır. Okulların açıldığı işyerlerinin tam kapasite üretime geçtiği bu dönemde vatandaşlarımızı bir kez daha aşılarını yapmaya davet ediyorum” dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı töreninin ardından temeli atılan Ay Yıldız projesine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yıl 99. yıl dönümüne ulaştığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı töreninin ardından Ay Yıldız projesinin temelini attık. Ordumuzu tek çatı altında yönetebileceğimiz, çevre hassasiyetiyle öne çıkacak dünyanın en modern savunma hizmetlerinden birine sahip olacağız” dedi.

“Afetzedelere evleri bir yıl içinde teslim edilecek”

Antalya ve Muğla başta olmak üzere güney kentlerinde yaşanan yangınlara değinen Erdoğan, “Salgınla mücadelemizin sürdüğü bu dönemde afetlerin yol açtığı can ve mal kayıplarının acısını hissettik. Güney sahillerimizde etkili olan orman yangınlarının yanı sıra, hayvanlar evler seralar da tahrip oldu. Yangınların söndürülmesinin hemen ardından zararların telafisi için çalışmalar başladı. Şimdiden tamamlanıp teslim edilen evler var. Amacımız bir yıla kadar inşa edilecek yapıları bitirip hak sahiplerine teslim etmektir” diye konuştu.

“Kurumlarımızı ve vatandaşlarımızı afet planlarını gözden geçirmeye davet ediyorum”

Kastamonu ve Sinop’taki sel felaketinde 82 kişinin yaşamını yitirdiğini, kayıp 15 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yaşanan felaketle mücadele için tüm bakanlıklarımızın, belediyelerimizin sivil kuruluşlarının imkanlarını seferber ettik. 10 binin üzerinde personel ve ihtiyaç olan araç gerçekle felaket bölgelerine adeta çıkartma yaptık. Avrupa ülkelerinde yaşanan sel felaketlerinin ardından aylarca atılamayan atıkları bir ayda temizledik. İçişleri Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız ihtiyaca göre diğer bakanlarımız afet bölgesine adeta kamp kurmuştur. Su ve elektrik altyapısı neredeyse tamamen çalışılır hale getirilmiştir. Selden etkilenen 3 ilde 509 milyon zarar ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarılmıştır. Yardım kampanyasında toplanan meblağ 345 milyon lirayı buldu. Afet bölgesinde yıkılan veya yıkılması gereken binin üzerinde bağımsız bölüm vardır. Selde ürünü, mahsulü veya araç gereci zarar gören çiftçilerimizin sayısı 3 bin 800 civarındadır. Tüm bunlarla ilgili süreçler devam ediyor. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden bu felaketin izlerini silmekte kararlıyız. Özel sektör dahil tüm kurumlarımızı ve vatandaşlarımızı AFAD’ın yönergelerine göre afet planlarını gözden geçirmeye, eksiklerini tamamlamaya davet ediyorum.”

Büyüme hedefi yüzde dokuz

Resmî Gazete’de dün (5 Eylül) yayımlanan Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin konuşan Erdoğan, 202 yılında Türkiye’nin 1,8 oranında büyüme yaşadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, OVP’ye ilişkin şunları söyledi:

“Böylesine zor bir dönemde Türkiye salgının olumsuz etkilerine karşı son derece başarılı oldu. 2020 yılında 1,8’lik büyüme kaydederek G20 ülkeleri arasında bu başarıyı elde eden birkaç ülkeden birisi olduk. Türkiye ekonomisi küresel krizden bu yana iç ve dış konjonktürde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen kesintisiz büyümesini sürdürdü. Yılın ilk çeyreğinde yıllık 7,2 ikinci çeyrekte 21,7 oranında büyüme rakamına ulaştık. Türkiye bu rakamlarından ardından dünyada İngiltere’nin ardından 2. sırada yer aldı. Bu dönemde sabit sermaye yatırımlarımızın yüzde 3 oranında büyümesi oldukça sevindiricidir. Bu yatırımlar üretim kapasitemizi artıracaktır. Ağustos itibarıyla yıllık ihracatımız 207 milyar doları aştı. Büyüme Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasının birinci unsurudur. Yüzde 9 civarında bir büyüme ile kapatmayı ümit ediyoruz. İhracatın artmasını bekliyoruz. İhracatın 211 milyar dolar program dönemi sonunda ise 250 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz Milli gelirimizi ‘Orta Vadeli Program’ dönemi sonunda 1 trilyon dolar seviyesine taşıyacağız.”

“İstihdamı yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi arttırmayı hedefliyoruz”

Koronavirüs salgını döneminde zayıflayan turizm sektörünün toparlanma sürecine girdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zayıflayan turizm sektörü hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, muhalefetin, ana muhalefetiyle diğerlerinin hepsinin buraya dikkat etmesi lazım 27 Ağustos itibarıyla 118 milyar doları aşmış durumdadır” dedi. Erdoğan, OVP kapsamında, istihdamın yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artmasını, işsizlik oranının kademeli gerilemesini hedeflediklerini açıkladı.

Erdoğan’dan aşı çağrsısı

Koronavirüs salgınına da değinen Erdoğan, “Okulların açıldığı, işyerlerinin tam kapasite üretime geçtiği şu dönemde vatandaşlarımızı aşılarını yaptırmaya ve tamamlamaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.

Çeltik fiyatını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeltik fiyatını da açıkladı. Buna göre ton başına baldo çeşidi için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, Luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.