Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Komodo ejderleri, nesli tükenen hayvanlar listesine dahil edildi

Dünyanın en büyük kertenkele türü olarak bilinen komodo ejderlerinin nesli tükenme tehdidi altında. Komodo ejderlerinin yaşam alanlarının, deniz seviyelerinin yükselmesi ile sular altında kalması bekleniyor.

Dünya genelinde sadece Endonezya’nın bazı adalarında bulunan komodo ejderleri, orman kenarlarında veya açık savanalarda yaşıyor. Komodo ejderleri sadece belirli zamanlarda deniz seviyesinden 700 metre yukarıya çıkıyor.

Deniz seviyesinin yükselmesinin, önümüzdeki 45 yılda yaşam alanlarının yüzde 30’unu etkilemesi bekleniyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), bu durum üzerine komodo ejderlerinin durumunu “hassas” kategorisinden “tehdit altında” kategorisine çevirdi.

Endonezya’nın güneydoğusunda bulunan Flores Adası’ndaki komodo ejderlerinin yaşam alanları 1970’ten 2000 yılına kadar yüzde 40 oranında sular altında kaldı.

İngiltere’deki Chester Hayvanat Bahçesi’ndeki omurgalılar ve omurgasızlar sergisinin küratörü Gerardo Garcia, “İnsan baskısı, ormanların kesilmesi ve yok olması, savanaların yangınlardan etkilenmesi ve bozulması nedeniyle bu hayvanlar çok küçük alanlarda yaşıyorlar. Yaşam alanları deniz seviyesinin yükselmesiyle daha da küçülecek” dedi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.