Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik hasar, tahmin edilenden altı kat daha yüksek olabilir

Environmental Research Letters dergisinde yayımlanan inceleme, bu yüzyılın sonunda iklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik hasarın daha önce tahmin edilenden altı kat daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

University College London araştırmacıları tarafından yayımlanan araştırmada güncellenmiş iklim bulguları ve iklim değişikliğinin ekonomik büyüme oranlarına etkisine dikkat çekildi. Bu yüzyılın sonunda ekonomik hasarın tahmin edilenden altı kat daha yüksek olabileceği vurgulandı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik hasara ilişkin öngörülerin, hükümetlerin sera gazı emisyonlarını azaltmanın nispi maliyetlerini ve faydalarını hesaplamalarına yardımcı oldukları için önemli olduğu ancak yapılan son inceleme, bu öngörülerin dayandığı ekonomik modellerin önemli riskleri göz ardı edebileceği ve bu nedenle ısınmanın olası maliyetlerini olduğundan daha az yansıtabileceğine dikkat çekildi.

İncelemenin tamamı şöyle:

Yeni çalışma, iklim değişikliğine ilişkin ekonomik modellerde bilim insanlarının daha iyi anlamaya çalıştığı üç unsura odaklanıyor. PAGE olarak bilinen önemli bir iklim ekonomisi modeli bu unsurları ele alacak şekilde güncellendiğinde, devam eden iklim değişikliğinin maliyetlerine ilişkin öngörülerin nasıl arttığını hesaplıyor.

En önemli değişiklik, araştırmacılar iklim değişikliğinin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini dikkate aldığında gerçekleşti. Çoğu model sadece kısa vadeli hasarlara odaklanır ve kuraklık, yangın, sıcak hava dalgaları ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının ve bunların sağlık, tasarruf ve işgücü verimliliği üzerindeki etkilerinin uzun vadeli ekonomik zarara neden olduğuna dair kanıtların çoğalmasına rağmen, iklim değişikliğinin ekonomik büyüme üzerinde kalıcı bir etkisi olmadığını varsayar.

Araştırmacılar ayrıca PAGE’i iklim biliminde son on yılda görülen gelişmeleri ve iklim değişikliğinin yıllık ortalama sıcaklıkların değişkenliğine etkisini dikkate alacak şekilde güncellediler ve her ikisi de iklim değişikliğinin öngörülen maliyetini artırdı.

1 ton karbondioksit emisyonundan kaynaklanan ekonomik hasar 3 bin doların üzerinde olabilir

Yazarlar, bu değişikliklerin sera gazı emisyonlarının neden olduğu ekonomik zararın bir ölçüsü olan “karbonun sosyal maliyeti” üzerindeki etkisini hesapladı. İnceleme, sadece bir ton karbondioksit emisyonundan kaynaklanan ekonomik hasarın 3 bin doların üzerinde olabileceğini gösteriyor. Bulgular büyük belirsizlikler gösterse de temel değerler politika yapıcıların varsaydığı değerlerden çok daha yüksek. Örneğin, ABD hükümetinin şu anda sera gazı emisyonlarıyla bağlantılı projelerin maliyetlerini ve faydalarını değerlendirmek için kullandığı sosyal karbon maliyeti değeri, ton başına yaklaşık 51 dolar. Enerji, üretim ve havacılığı da kapsayan AB Emisyon Ticareti Sistemi, yakın zamanda ilk kez 61 euroyu aşan bir değer kullandı.

“Sıcak hava dalgası ve seller gibi yıkıcı hava olaylarının görülme olasılığı artıyor”

University College London’dan Dr. Chris Brierley, iklim değişikliğinin uzun vadeli ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin henüz tam olarak bilinmediğini vurguladı. Çoğu ekonomik modelin varsaydığı gibi bu etkinin sıfır seviyesinde olmasının mümkün olmadığını dile getiren Bierley, şunları söyledi:

“İklim değişikliği, Kuzey Amerika’daki son sıcak hava dalgası ve Avrupa’daki seller gibi yıkıcı hava olaylarının görülme olasılığını oldukça artırıyor. Ekonomilerin bu tür olaylardan sonra birkaç ay içinde toparlandığını varsaymayı bırakırsak, ısınmanın yol açtığı maliyetlerin belirtilenden çok daha yüksek olduğunu görebiliriz. İklimin ekonomik büyümeyi nasıl değiştirdiği daha iyi anlamamız gerekiyor ancak uzun vadeli küçük etkiler bile emisyonları bir an önce azaltmanın ne kadar önemli hale geldiğini gösteriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.