Taliban’ın geçiş hükümeti belli oldu: Molla Muhammed Hasan Akhund başbakan, ABD’nin terör listesindeki Siraceddin Hakkani içişleri bakanı

15 Ağustos’ta Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından gözler Taliban’ın nasıl bir hükümet kuracağına çevrilmişti. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit bugün, Afganistan’da kurulan geçici Taliban hükümetinin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Mücahit, “Afganistan halkının yeni bir hükümet beklediğini biliyoruz” dedi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, geçici hükümetin detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Kamuoyuyla paylaşılan bilgilere göre Molla Muhammed Hasan Akhund geçici hükümetin başbakanı, Molla Abdulgani Baradar başbakan yardımcısı ve halife adıyla bilinen Siraceddin Hakkani ise içişleri bakanı görevini üstlenecek. Hakkani, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından terör örgütü olarak belirlenen Hakkani ağının lideri olarak biliniyor. Taliban Sözcüsü Mücahit’in açıkladığı kabinede kadın bakan bulunmuyor.

Molla Muhammed Hasan Akhund

Afganistan’daki geçiş hükümetinde görev alacak isimler şöyle:

Başbakan: Molla Muhammed Hasan Akhund

Birinci Başbakan Yardımcısı: Molla Abdulgani Baradar

İkinci Başbakan Yardımcısı: Molla Abdülselam Hanefi

İçişleri Bakanı: Siraceddin Hakkani

Dışişleri Bakanı: Emirhan Muttaki

Savunma Bakanı: Molla Muhammed Yakub Mücahid

Maliye Bakanı: Molla Hidayetullah Bedri

Eğitim Bakanı: Nurullah Munid

Genelkurmay Başkanı: Molla Fazıl Ahund

Adalet Bakanı: Şeyh Abdülhakim

Enerji ve Su Bakanı: Molla Abdüllatif Mansur

Ulusal Güvenlik Başkanı: Abdulhaq Wasiq

Kültür ve Enformasyon Bakanı: Hayrullah Hayruka

Kültür ve Enformasyon Bakan Yardımcısı: Zabihullah Mücahit

Yükseköğretim Bakanı: Abdülbaki Hakkani

Merkez Bankası Başkanı: Hacı Muhammed İdris

Sözcü Mücahit, atamaların geçici bir hükümet için olduğunu söyledi fakat bu kişilerin ne kadar bir süre görevde kalacaklarını kamuoyu ile paylaşmadı.

Heybetullah Ahundzad

Taliban’ın en üst düzey lideri Molla Heybetullah Ahundzade’nin hükümette hangi rolü alacağı ise belirsizliğini korumaktaydı. Molla Ahundzade, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirilmesinden bu yana ortalıkta görünmüyor.

Abdulgani Baradar: Doha’daki görüşmelerin kilit ismi

Taliban’ın kurucularından Abdulgani Baradar

Başbakan yardımcılığı görevini üstlenecek Abdulgani Baradar, Taliban’ın dört kurucusundan biri. Şubat 2010’da Pakistan’ın güneyindeki Karaçi kentinde düzenlenen operasyonda yakalanan ve sekiz süre cezaevinde yatan Baradar, 2019 yılından itibaren Taliban’ın Katar’daki siyasi ofisinin başkanlığını yürütmekteydi.

2020 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yapmış ve böylece ilk kez bir ABD lideriyle doğrudan iletişim kuran Taliban lideri olmuştu. Baradar daha sonra, ABD ile Katar’ın başkenti Doha’da yürütülen ve ABD’nin Afganistan’dan nihai olarak çekilmesi kararlaştırılan müzakerelere başkanlık etti.

İçişleri Bakanı Hakkani, ABD’nin terör listesinde yer alıyor

Geçiçi hükümetin İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) arananlar listesinde bulunuyor. Hakkani, 20 yıl süren savaşta ABD askerlerine yönelik en ölümcül saldırıların arkasındaki Hakkani ağının lideri olarak biliniyor. Hükümet, Taliban’ın aksine Hakkani ağını bir terör örgütü olarak belirledi.

FBI, Hakkani’nin doğrudan tutuklanmasına yol açacak bilgileri kendilerine sağlayacak kişileri 5 milyon dolar ile ödüllendiriyor.

Kabinede başbakanlık görevini üstlenecek Hasan Akhund ise, Taliban’ın 1996 ile 2001 yılları arasındaki iktidarında da dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Mücahit: “Biz bir aşiret gücü değiliz”

Açıklamasında, “Biz bir aşiret gücü değiliz” diyen Mücahit, “Umuyoruz ki, dünyadaki tüm ülkeler hükümetimizin ve İslami rejimimizin meşruiyetini tanıyacaktır” ifadesini kullandı. İngiltere, Kanada, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere birçok Batı ülkesi, Afganistan’da kurulacak yeni hükümeti tanımayacaklarını daha önce belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu geçici kabine nereye kadar devam eder, biz bilemeyiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile görüşmesinin ardından, Taliban’ın Afganistan’da kurduğu geçici hükümet hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afganistan’da bir geçici kabine açıklandı. Bu geçici kabine nereye kadar devam eder, biz bilemeyiz. Bize düşen bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki, hayırlı olsun” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.