Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, 11 Eylül 2001’den bu yana düzenlediği hava saldırılarında en az 22 bin sivili öldürdü

İngiltere merkezli Airwars isimli sivil toplum örgütü tarafından yayımlanan rapora göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 11 Eylül saldırılarından bu yana, düzenlediği hava saldırıları ile 20 yılda 20 binden fazla sivilin ölümüne sebep oldu. ABD’nin düzenlediği hava saldırılarındaki sivil kayıpları en çok Irak, Afganistan, Somali, Yemen, Libya ve Pakistan’da yaşandı.

Hava saldırılarındaki sivillere yönelik zararları inceleyen İngiltere merkezli Airwars adlı kuruluş tarafından yayımlanan rapora göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana Afganistan ve Irak’ta 22 bin ila 48 bin sivilin ölümüne sebep oldu. 

Raporda, ABD ordusunun 2001’den bu yana yaklaşık 100 bin hava saldırısı düzenlediği ve bu saldırıların “teröre karşı önleyici savaş” kapsamında yapıldığı belirtildi.

11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümünden hemen önce açıklanan rapor, ABD Başkanı Joe Biden’ın son 20 yıla damgasını vuran “sonsuza kadar süren savaşları sona erdirme” sözü vermesinin ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından geldi. 

Airwars’un raporuna göre ABD son 20 yıl içinde, Suriye’de İŞİD’e yönelik saldırıları, Irak ve Afganistan’daki çatışmaları, Yemen, Somali, Pakistan ve Libya’daki terör örgütlerine yönelik saldırıları kapsayan 91 bin 340 saldırı düzenledi. Raporda, “ABD’nin eylemleri tahminlere göre 22 bin 679 ila 48 bin 308 sayıda sivilin ölümüne sebep oldu” denildi.

Grubun araştırmasına göre, 2003 yılında ABD’nin Irak’ın işgali sırasında en az 5 bin 529 sivil hayatını kaybetti ve 2003 yılı sivil ölümler içindeki en ölümcül yıllardan biri oldu. Bir başka ölümcül yıl ise Irak ve Suriye’de düzenlenen hava saldırılarında 4 bin 931 sivilin hayatını kaybettiği 2017 yılı olarak kayıtlara geçti. 2017’de düzenlenen saldırıların neredeyse tamamı IŞİD’e karşı düzenlenen saldırılar oluşturdu ve bu saldırılarda yaklaşık 19 bin 623 kişi hayatını kaybetti. 

ABD ve müttefikleri, sivil ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek için yoğun çaba sarf ettiğini söylese de Batı’nın “teröre karşı savaş” kapsamındaki hava saldırılarında ve diğer askeri faaliyetlerde meydana gelen sivil zayiat ciddi bir tartışma konusu.  

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan bir açıklamaya göre ABD, hiçbir zaman teröre karşı savaşı kapsayan operasyonlarının sebep olduğu sivil ölümlerin kaydını tutmadı. ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) Airwars’a gönderilen bir e-postada, hava saldırılarından kaynaklanan toplam sivil ölüm sayısı hakkında bilgi bulunmadığı belirtilerek, “18 ila 20 yıllık süreç birden fazla operasyona yayıldığından, talep ettiğiniz bilgiler elimizin altında değildir” denildi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.