Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da 130 kişinin hayatına mal olan 13 Kasım 2015’teki terör saldırılarının davası başladı

Fransa tarihinin en kanlı terör saldırıları olarak tarihe geçen 13 Kasım 2015’teki saldırıların davası, ayaklaşık alt yıl sonra bugün (8 Eylül) Paris Adalet Sarayı’nda başladı. IŞİD tarafından üstlenilen saldırılarda 130 kişi hayatını kaybederken, bin 300’den fazla insan yaralanmıştı. Saldırganlar ve saldırganlara yardım edenler altı yıl ila müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 

Saldırılarda, Paris’in üç farklı yeri hedef alınmıştı: Fransa-Almanya futbol maçının oynandığı stadyumun etrafı, şehrin 10. ve 11. bölgelerindeki bar ve kafelerin terasları ve Bataclan Konser Salonu. 

Kamuoyunun büyük ilgi gösterdiği davada toplam 20 sanık yargılanıyor. Yargılananlardan 14’ü tutuklu bulunuyor. Saldırganlardan beşinin öldüğü, birinin ise firari olduğu belirtiliyor.  

Sanıklar arasında başta gelen isimlerinden biri ise hayatta kalan tek saldırgan Salah Abdeslam. Belçika doğumlu Fas asıllı Fransız vatandaşı Abdeslam, diğer saldırganların aksine üzerinde bulunan bombayı patlatmamıştı. Yargılananlar arasında Türkiye’de yakalanan ve 2016’dan beri cezaevinde bulunan Ahmed Dahmani de bulunuyor. 

Dokuz ay sürmesi beklenen tarihi davada bin 800’ü aşkın davacı ve 330’a yakın avukat yer alıyor. Fransa tarihinin en kalabalık duruşmalarına sahne olması beklenen dava için özel bir mahkeme salonu kuruldu. İfade verecek isimler arasında dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de bulunuyor. Mahkemenin kararını Mayıs 2022’de açıklanması bekleniyor.

Derleyen: Cem Taylan

Fotoğraf: Alain Jocard, AFP 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.