Meksika Yüksek Mahkemesi, kürtaj yaptıranlara uygulanacak cezai yaptırımları anayasaya aykırı buldu

Meksika’da Yüksek Mahkeme, Coahuila eyaletinin kürtaj yasasını iptal etmesinin ve kürtaj yaptıranlara cezai yaptırım uygulanmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkemenin aldığı bu kararın, ülkede kürtajı suç olmaktan çıkarma yolunda önemli bir adım olduğu düşünülüyor.

Meksika’da Yüksek Mahkeme, kürtaj yaptıranlara cezai yaptırım uygulamanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. İnsan hakları aktivistleri, alınan bu kararın, ülke çapında kürtajı suç olmaktan çıkarmanın yolunu açtığı fikrinde.

Söz konusu karar, mahkemedeki 10 üyenin 10’unun da desteğiyle alındı. Kararın destekçisi üyeler, kürtaj yasağının kadınların kendi bedenlerini kontrol etme haklarını ihlal ettiğini savundu.

Yasanın iptali hakkında görüş bildiren yargıç Luis María Aguilar, “Bu kürtaj hakkıyla ilgili değil. Daha çok kadınların ve karar verme yetkisi olan kişilerin karar verme hakkı ile ilgili” diye konuştu.

İptal edilen Coahuila eyaletindeki yasa, kürtajı yaklaşık altı haftalık hamilelikten sonra yasaklıyor ve gebeliğini sonlandırmak isteyen kadınlara karşı yasal işlem yapılmasına izin veriyordu.

Ülkede şimdiye kadar yalnızca dört eyalet hamileliğin ilk 12 haftasında kürtajı suç olmaktan çıkardı, üç eyalet ise son iki yılda kısıtlamaları kaldırdı. Başkent Mexico City’de de 2007 yılında kürtaj suç olmaktan çıktı ve Yüksek Mahkeme bu kararı anayasal bakımdan da onayladı.

Meksika Cumhurbaşkanı Manuel López Obrador, konuyla ilgili olarak konuşmayı reddetti. Siyasi analist Barbara González, “López Obrador’un kişisel olarak kadınların karar verme haklarına karşı olduğu ve feminist harekete şüpheyle yaklaştığı bir sır değil” dedi.

Öte yandan, Meksika Katolik Kilisesi “karardan üzüntü duyduğunu” dile getirdi. Kilise hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Rodolfo Soriano-Núñez ise piskoposların daha önce eyalet valilerinin kürtaj yasaklarını onaylamaları için lobi çalışması yaptıklarını, bunun karşılığında yolsuzluk ve şiddet gibi konularda sessiz kaldıklarını söyledi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.