Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları: “İklim krizini yenmek için fosil yakıtlar yeraltında kalmalı”

Bilim insanları küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutmak için petrol ve gaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 60’ının ve kömürün de yüzde 90’ının yeraltında kalması gerektiğini belirtti. University College London (UCL) Snerji Sistemleri Bölümü’nden Dr. James Price, “Fizik, siyasi iradeyi umursamıyor. Bunu teknik olarak nasıl yapacağımızı biliyoruz. Mesele irade ortaya koyup fikirleri hayata geçirmekte gizli” dedi.

Araştırmacılar, iklim krizine dair yaptıkları tahmini, “kasvetli” ama gerçekçi bir değerlendirme olarak nitelendirdi ve gelecekte fosil yakıtların önceden tahmin edilenden çok daha az kullanılması gerektiği söyledi.

Araştırmacılar, sıcaklıkların belirlenen hedefler dahilinde olması için dünya genelindeki fosil yakıt üretiminin 2020 yılında ulaştığı zirveden daha yükseğe çıkmaması ve 2050’ye kadar her yıl yüzde 3’lük sabit bir düşüş göstermesi gerektiğini hesapladı.

University College London (UCL) enerji sistemleri bölümünden Dr. Steve Pye, “Koronavirüs salgını nedeniyle karbon salımında büyük bir düşüş görüldü ancak kısa bir süre içerisinde karbon salımı tekrar artacak” dedi.

Nature dergisinde yayımlanan çalışma, ne kadar enerji gerektiğine ve karbon emisyonunun sınırın ne olması gerektiğine odaklanıyor. 2050 yılına kadar küresel olarak gerekli petrol ve gaz üretimindeki düşüşü sağlamanın hedeflendiği çalışmada, bölgenin şimdi veya önümüzdeki on yıl içinde en yüksek üretim düzeyine ulaşacağı ve bunun da beraberinde daha fazla karbon salımını getirebileceği belirtiliyor. Çalışmada, “Sıcaklıkta belirlenen hedeflere ulaşmak için, daha fazla karbonun yer altında kalması gerekiyor” denildi.

Bilim insanları, halihazırdaki durumu “kasvetli bir tablo” olarak nitelendirdi ve “atılması gereken adımların durum hafife alındığı için atılmadığını” söyledi.

Fizik, siyasi iradeyi umursamıyor

Fosil yakıt çıkarımını tamamen ortadan kaldıracak ulusal politikaların üretilmesini talep eden araştırmacılar, hükümetlere de fosil yakıt arama izinleri vermeyi durdurmaları çağrısında bulundu. UCL Enerji Sistemleri Bölümü’nden Dr. James Price, Dr. Price, “Fizik, siyasi iradeyi umursamıyor. Bunu teknik olarak nasıl yapacağımızı biliyoruz. Mesele, irade ortaya koyup fikirleri hayata geçirmekte gizli” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.