Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Dışişleri Bakanı ve emekli Büyükelçi Yaşar Yakış ile söyleşi: “Türkiye, birçok ülke ile ilişkisinde dibe vurdu, daha da dibi olmadığı için bir dönüş bekleniyordu”

Türkiye, 2013 yılında dönemin Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi’nin, dönemin Devlet Başkanı Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve Mısır ile ikili temaslarını en alt düzeye indirmişti. Kesilen bu ilişkiyi yeniden tesis etmek ve diyalog kanallarını açmak için yeni bir süreç başlatan iki ülkenin heyetleri, ilk kez 5-6 Mayıs tarihlerinde Mısır’ın başkenti Kahire’de temaslarda bulunmuştu. Siyasi istişarelerin ikinci turu da 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara’da yapıldı ve görüşmelerin “olumlu” geçtiği kamuoyuna duyuruldu. Türkiye’nin başta Mısır olmak üzere Körfez ülkeleri ile attığı normalleşme adımlarını ve agresif dış politikadan verdiği tavizin nedenlerini eski Dışişleri Bakanı ve emekli Büyükelçi Yaşar Yakış ile konuştuk.

“Bozan taraf bizdik, düzeltmek için çaba harcayan taraf da biziz”

Görüşmelerden sonra bakanlığın açıklamasını değerlendiren Yakış, “Anlaşılan o ki görüşmeler beklenen düzeyde sonuçlanmamış. Açıklamada ‘ilave adımlardan’ bahsediliyor, ne demek bu ilave adımlar? Demek ki atılan adımlar yetmemiş. İlave adımlar atması gereken taraf da Türkiye çünkü şart koşan taraf Türkiye. İlk görüşmelerden sonra Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri de, ‘Biz Türkiye’nin ne söylediğine değil, ne yaptığına bakacağız’ demişti. Demek ki atılan adımlar yeterli olmamış, ilave adımlar atılmasını istiyorlar. Bozan taraf bizdik, talep eden de biziz” dedi.

“Türkiye’de PKK neyse, Mısır’da Müslüman Kardeşler o”

Türkiye’nin Mısır ile arasının 2013 yılındaki darbe sonrası bozulduğunu hatırlatan Yakış, “Türkiye’de PKK neyse, Mısır’da da Müslüman Kardeşler o. Hatta bir adım daha ilerisidir çünkü Sisi, Müslüman Kardeşler’i devirerek hükümete gelmiştir. Bu yüzden bu konu Türkiye-Mısır görüşmelerinde ayrıntılı olarak yer etmiştir” diye konuştu. Filistin meselesinin de görüşmelerde ayrıntılı olarak konuşulduğunu belirten Yakış, “Biraz önce Mısır ve Müslüman Kardeşler için ne dediysem, Filistin’de de Hamas’ı için aynı şeyi söyleyebiliriz” diye ekledi.

“Türkiye komşu ülkeleri ile ilişkilerde dibe vurdu”

Yakış, Türkiye’nin dış politikada attığı adımları ve Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Mısır gibi ülkelerle normalleşme çabasının altında yatan nedenleri de şöyle değerlendirdi: “Türkiye birçok komşu ülke ile ilişkisinde dibe vurdu, daha da dibi olmadığı için yukarıya doğru bir dönüş bekleniyordu, bu ilk neden. İkinci neden ise iç politikaya yönelik atılan adımlar. Ülkelerin ilişkilerini on yıllarca bozuk tutması diye bir âdet yoktur. Ülkeler arasındaki ilişkilerde ilelebet dostluk ya da ilelebet düşmanlık yoktur. Dalgalanmalar vardır. Türkiye bu dalgalanmalardan geçti ve yapmaması gereken şeyleri yaptı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.