Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Eylül 2021): CHP 98 yaşında

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Senem Görür, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 26 derece. Ankara’da hava 29, Antalya 29, Diyarbakır 37, İzmir ise 29 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 914 yeni vaka tespit edildi, 262 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 99 milyon 582 bin 607 çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü (8 Eylül) Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Hastanede tedavi olan koronavirüs vakalarının yaklaşık yüzde 90’ının aşısı tamamlanmayan kişiler olduğunu belirten Bakan Koca, üç doz aşı olan kişilerin vaka sayıları içindeki oranının ise yüzde 2’den az olduğunu açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda koronavirüs vakası tespit edilmesi durumunda uygulanması gereken adımları açıkladı. MEB’in açıklamasına göre, bir sınıfta pozitif çıkan öğrenci olması halinde öğrenci, sağlık kuruluşları tarafından takibe alınacak ve okula devam etmeyecek. Pozitif vaka çıkan sınıftaki diğer öğrenciler ve bu sınıfta görev alan öğretmenler okula devam edebilecek. Ancak bu öğrencilerin 14 gün boyunca okul girişinde, günde en az iki kez semptomları olup olmadığı sorgulanarak, ateşleri ölçülecek. Ayrıca MEB, anasınıflarında tek pozitif vaka tespit edilmesi halinde sınıftaki diğer öğrencilerin yakın temaslı kabul edileceğini, sınıftaki öğrencilerin 14 gün boyunca takibe alınacağını ve bu süre boyunca okula gelmeyeceklerini de duyurdu.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 47 kuruş, avro kuru 10 lira 03 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.433 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 487 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,78 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

İSKİ 2. Olağanüstü Genel Kurulu, 7 Eylül’de zam gündemi ile toplandı ve kurulda, suya yüzde 15,62 zam teklifi oybirliği ile kabul edildi. Temmuz ayında elektriğe yüzde 15, doğalgaza da yüzde 12 zam gelmişti. Geçen hafta ise mesken tarifesi sabit kalırken, sanayi ve üretim amaçlı doğalgaza yüzde 15 zam yapılmıştı. Medyascope İstanbul muhabirleri Ali Macit ve Ayhan Eren, İstanbul-Taksim’de halka, zamlar hakkındaki düşüncelerini sordu. Taksimdeki bir vatandaş, “Bıktık artık bu zamlardan biz. Seçimi bekleyeceğiz bunları değiştirmek için” dedi. Haberimizin tamamını sitemizden okuyabilirsiniz. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 98. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret edecek, Parti Meclisi toplantısına başkanlık edecek, Bademlidere Kent Ormanı ağaç dikim törenine katılacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüştü. Görüşmede Afganistan, G20, Libya ve Türkiye-İtalya ilişkileri ele alındı. İkilinin bu görüşmesi Başbakan Draghi’nin Erdoğan’a diktatör demesinden sonra yapılan ilk telefon görüşmesi olma niteliği taşıyor.

18 yaşındaki Ali El Hemdan’ın, Adana’da sokağa çıkma kısıtlanmasının olduğu 27 Nisan 2020 tarihinde polis tarafından göğsünden tek kurşunla vurularak öldürülmesine ilişkin davanın beşinci duruşması, bugün görülecek.

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreninin atanmış yönetim tarafından 5 Eylül’de çevrimiçi düzenlenmesinin ardından üniversitenin öğrencilerinin, akademisyenlerin ve mezun yakınlarının da katıldığı alternatif bir mezuniyet töreni düzenlendi. Güney Kampüs’te düzenlenen mezuniyet törenine 450 mezun, 700’e yakın mezun yakını ve akademisyenler katıldı. Törende, üzerinde rektörlük imzası bulunmayan ve öğrencilerin “Direniş Diploması” olarak adlandırdıkları sembolik diplomalar, akademisyenler tarafından mezunlara dağıtıldı. 

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Rumelihisarı Mahallesi, son bir yılda İstanbul’da ev kiralarının en çok arttığı mahalle oldu. Kiraların yüzde 290 arttığı mahalledeki Hisarüstü semti, yıllardır Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ev sahipliği yapıyor. Medyascope’tan Şükran Şençekiçer ve Özgün Özgül, bölgedeki öğrenciler ile konuştu. Öğrenciler, yüksek kiralardan ve mahallede boş ev kalmamasından şikayetçi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye’de yaz transfer dönemi sona erdi. Galatasaray, transferin son gününde kadrosunu Gustavo Assunçao ile güçlendirdi. Sarı-kırmızılı kulüp, Famalicão kulübünde oynayan Brezilyalı futbolcuyu bir yıllığına kiraladı. 

Avrupa Şampiyonası’nda C Grubu’ndaki son maçına çıkan A Milli Erkek Voleybol Takımı, Finlandiya’ya 3-2 kaybederek grubunu 3. olarak bitirdi ve son 16 turunda Sırbistan ile eşleşti.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Almanya tarafından düzenlenen Afganistan konulu video konferansa katıldığını duyurdu. Çavuşoğlu, burada Afganistan’daki siyasi gelişmelere ve giderek büyüyen insani krize ilişkin görüşlerini paylaştığını belirtti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Eğitim Bakanlığı, “Oxford Discover Futures 3, Workbook” isimli kitabı öğrencilere dağıtmadan önce, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanlığından bahseden sayfanın yırtılmasını istedi. Daha sonra yetkiler, kitabı toplatma kararı aldı. GKRY’de yaşanan bu olaya Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sert tepki gösterdi.

Kuzey Makedonya’nın kuzeybatı bölgesindeki Kalkandere’de koronavirüs hastalarının tedavi edildiği bir hastanede çıkan yangında en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Fransa tarihinin en kanlı terör saldırıları olarak tarihe geçen 13 Kasım 2015’teki saldırıların davası, yaklaşık altı yıl sonra dün (8 Eylül) Paris Adalet Sarayı’nda başladı. IŞİD tarafından üstlenilen saldırılarda 130 kişi hayatını kaybederken, bin 300’den fazla insan yaralanmıştı. Saldırganlar ve saldırganlara yardım edenler altı yıl ila müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.